Hype rond André Hazes typerend voor onze tijd 4

Het tv-programma `André Bedankt!' maakt weer eens goed duidelijk hoeveel emotie het overlijden van een zanger kan losmaken en hoeveel steun zijn muziek en teksten kan geven bij alle lagen van de bevolking. Mensen waren en masse naar het stadion de Arena getogen om de volkszanger André Hazes een laatste eer te bewijzen.

Het Nederlandse volk houdt van de liedjes van Hazes en zal hem missen. In de Arena was gisteravond dan ook uitgebreid plaats voor collectief verdriet en rouw. Met de kist met het stoffelijk overschot op de middenstip leek het wel alsof iemand van het koninklijk huis was overleden. Nee geen koning, er was een zanger, een Amsterdammer heengegaan. André Hazes heeft de mogelijkheid gekregen zijn talent te ontplooien en uit te groeien tot een populaire artiest. Zijn muziek was in al zijn facetten een populaire kunstvorm. Investeren in kunst loont, als de kunst een bepaalde emotie teweegbrengt. Hazes vertolkte de emotie en de stem van het volk. Laat het kabinet en de gemeenten zuinig zijn op cultuur.

    • Niels Falch