Gyurcsány treedt aan in Hongarije

Hongarije heeft sinds gisteren een nieuwe premier. President Ferenc Mádl benoemde gisteren Ferenc Gyurcsány, voormalig minister van Sport, tot regeringsleider. Gyurcsány maakte de facto al de dienst uit sinds enkele weken geleden premier Péter Medgyessy zijn ontslag aanbood.

De nieuwe premier zei in het parlement dat ,,het programma van de nieuwe regering van de republiek is voltooid''. Het is een programma ,,voor tien miljoen Hongaarse burgers, opgesteld met een gevoel van verantwoordelijkheid voor de vijftien miljoen zielen sterke Hongaarse natie''. Die laatste opmerking is een verwijzing naar de Hongaarse minderheden in de buurlanden. Naar verwachting wordt het programma van Gyurcsány morgen in het parlement in stemming gebracht.

Gyurcsány is aan de macht gekomen als gevolg van een `partijcoup' tegen Medgyessy. De regerende socialisten staan er, met nog twee jaar te gaan tot de volgende verkiezingen, in de peilingen slecht voor. Binnen de socialistische partij bestaat de overtuiging dat alleen vervanging van de wat kleurloze Medgyessy het tij nog tijdig kan keren.

In Gyurcsány's programma ligt de nadruk op het stimuneren van de economische groei en het terugdringen van het begrotingstekort van vijf procent tot drie procent, om de toetreding tot de eurozone in 2010 mogelijk te maken. De regering wil een krap fiscaal beleid voeren, de concurrentiepositie verbeteren om in aanmerking te komen voor nieuwe investeringen, en een ,,kleinere en meer efficiënte staat'' scheppen. Het privatiseringsproces moet worden voortgezet en voltooid, er moeten nieuwe snelwegen komen en de werkgelegenheid krijgt speciale aandacht. Het belastingsysteem moet worden vereenvoudigd en de rijkdom moet eerlijker worden verdeeld.