`Grote' Zuid- Afrikanen

Wie zijn de honderd meest bewonderde Zuid-Afrikanen? In navolging van de BBC-serie `The Greatest Britons' leek het de Zuid-Afrikaanse televisieomroep SABC ook wel aardig om die vraag aan het volk voor te leggen. Maar nu de uitslag gisteren bekend is geworden, is het even slikken. Niet dat iemand problemen heeft met de nummer één. Zijn naam lag al vast voordat de show überhaupt was bedacht en behoeft geen nadere uitleg. Hij wordt op de voet gevolgd door andere voor de hand liggende namen: oud-president De Klerk, Winnie Mandela, Desmond Tutu.

Maar wat te denken van plaats nummer 19: Hendrik Verwoerd, de architect van de apartheid? Of Eugene Terre'Blanche, de leider van de rechts-extremistische Afrikaner Weerstandsbeweging, op plaats nummer 25. Vóór wijlen de anti-apartheidsstrijders Walter Sisulu, Oliver Tambo en dominee Beyers Naudé.

De top-100 toont volgens een commentaar in This Day hoe ,,bedorven'' Zuid-Afrika tien jaar na het einde van de apartheid nog is. Maar waarschijnlijk laat de uitslag vooral zien dat televisie in veel Zuid-Afrikaanse huishoudens geen vanzelfsprekendheid is.

Of zou het toeval zijn dat bij andere interactieve televisieprogramma's, zoals Big Brother en Pop Idols, de zwarte deelnemers er in de eerste ronden uitvlogen? Producent Brent Westoby ziet het niet zo somber in. ,,De uitslag is in sommige gevallen verbazingwekkend, maar de mensen hebben wellicht beruchtheid en beroemdheid door elkaar gehaald.''