Groei op Schiphol

Schiphol en de Parijse luchthaven Charles de Gaulle hebben de afgelopen maanden geprofiteerd van de overname van KLM door Air France. Dat zei de topman van de holding Air France-KLM, Jean-Cyril Spinetta, gisteravond tijdens het jaarlijkse `Schiphol-diner'.

Air France-KLM, naar omzet grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld, legt de luchthavens en andere bedrijven volgens Spinetta geen windeieren. De fusie levert Schiphol nu al maandelijks 30.000 extra passagiers per maand op. ,,Het aantal Franse passagiers op Schiphol is substantieel toegenomen. En het aantal Nederlandse reizigers op Charles de Gaulle in Parijs ook.'' Spinetta voorspelt een verdere groei, tussen de vier en vijf procent per jaar. Dit is wel afhankelijk van de opstelling van Schiphol en zijn eigenaar, de overheid. De tarieven op de luchthaven mogen niet te zeer stijgen en de dienstverlening moet op peil blijven, zo liet Spinetta weten.

Hij zei dat de praktijk heeft aangetoond dat de Nederlandse angst voor het verplaatsen van intercontinentale vluchten van Schiphol naar Parijs ongegrond bleek te zijn. ,,Wij zijn een offensief bedrijf dat marktaandeel wil winnen.''

De topman van Air France-KLM noemde de Nederlands en Parijse luchthavens voortdurend in één adem. ,,Schiphol en Charles de Gaulle moeten samen de Europese gateway worden voor alle rijke economieën.'' Schiphol was één van de hoofdredenen voor Air France om gesprekken met KLM te beginnen die uiteindelijk resulteerden in de fusie, in mei van dit jaar, zo gaf Spinetta aan. ,,Dankzij de enorme groeipotentie van Schiphol zijn Air France en KLM samengegaan.''

KLM vervoerde in 2003 19 miljoen passagiers via Schiphol. In totaal verwerkte Schiphol vorig jaar 40 miljoen passagiers.