`Foute procedure bij fusieplan Worldcom'

Het Europese Gerecht van eerste aanleg heeft eurcommissaris Mario Monti (Mededinging) vanmorgen teruggefloten over zijn verbod in 2000 van een fusie tussen de Amerikaanse telecombedrijven Worldcom (nu MCI) en Sprint. Het Gerecht oordeelt alleen over de gevolgde procedure, niet over de inhoud. Worldcom en Sprint hadden de Europese Commissie op 27 juni 2000 gemeld dat zij van hun plannen afzagen. Een dag later besloot de Commissie toch tot een verbod van de fusie, die volgens haar tot een dominante marktpositie in de EU zou leiden.

Volgens de Commissie was geen sprake van formele intrekking van de plannen en zouden beide partners nog een fusie overwegen. De Amerikaanse autoriteiten hadden overigens ook bezwaar tegen het fusieplan.

Het Gerecht oordeelde vanmorgen dat de bevoegdheid van de Commissie niet kan berusten op ,,louter subjectieve bedoelingen'' van de partijen. Volgens Commissie-advocaten was de brief van beide fusiepartners vaag. Uit het latere boekhoudschandaal bij Worldcom, waarvoor topman Bernie Ebbers is aangeklaagd, blijkt volgens hem dat het wantrouwen gerechtvaardigd was. MCI is niet van plan het fusieplan weer uit de kast te halen. Met het beroep wilde MCI voorkomen dat het Commissie-besluit toekomstige transacties belemmert.

Monti werd al enkele keren op inhoudelijke gronden door het Hof teruggefloten, wat leidde tot hervormingen bij zijn directoraat-generaal.