EU mengt zich in conflict Kroatië en Slovenië

De Europese Unie heeft zich gemengd in de ruzie tussen Kroatië en Slovenië. De twee buurlanden hebben diverse territoriale conflicten.

De buitenland- en veiligheidscoördinator van de EU, Javier Solana, drong er gisteren tijdens een bezoek aan Slovenië bij de regeringen van beide landen op aan hun conflicten door een dialoog op te lossen. De betrekkingen tussen beide landen verslechterden vorige week nadat de Kroatische politie twaalf Slovenen inrekende in een stuk betwist grensgebied. De Slovenen, onder wie prominente politici, weigerden de Kroatische politie hun papieren te laten zien met het argument dat ze zich op Sloveens grondgebied bevonden. Hun arrestatie wekte grote verontwaardiging in Slovenië; premier Anton Rop zei zelfs dat zijn land zijn steun voor de toetreding van Kroatië tot de EU introk.

Kroatië hoopt in 2007 tot de EU toe te treden. De Kroaten brachten de commotie in het buurland vooral in verband met de Sloveense parlementsverkiezingen, die zondag worden gehouden. De opgepakte Slovenen waren in het kader van de campagne in het betwiste grensgebied.

Het wantrouwen jegens de Slovenen is in Kroatië wel flink toegenomen. Gisteren liet het hoofd van de Kroatische delegatie bij de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) in een verklaring weten dat het Sloveense gedrag twijfel wekt aan het naderende Sloveense OVSE-voorzitterschap in 2005. Dat zou vooral gelden voor Rops opmerking over de intrekking van de Sloveense steun voor het Kroatische EU-lidmaatschap. Volgens de Kroaten is het ,,zorgelijk'' dat die steun afhankelijk wordt gemaakt van Kroatië's opstelling in bilaterale conflicten. Bovendien, aldus de verklaring, wordt ,,het provoceren van incidenten vlak voor verkiezingen helaas praktijk in het Sloveense politieke systeem''.

Slovenië en Kroatië betwisten elkaar diverse stukken grondgebied aan de grens. Ze hebben ook een conflict op zee. Sinds Kroatië en Italië, in overeenstemming met het internationale zeerecht overigens, de grenzen van hun zogenoemde `exclusieve economische zones' (EEZ) in de Adriatische Zee afbakenden, hebben de Slovenen geen eigen directe uitgang meer naar de internationale wateren.

Solana zei gisteren in Slovenië dat het lidmaatschap van de Europese Unie – Slovenië is sinds mei van dit jaar EU-lid – ,,ook zekere verplichtingen met zich meebrengt jegens alle landen die wachten op het lidmaatschap'', een opmerking die door waarnemers wordt gezien als een bedekt maar duidelijk verwijt aan de regering in Ljubljana. Hij zei dit voordat hij aan overleg met premier Rop, president Janez Drnovšek en minister van Buitenlandse Zaken Ivo Vajgl begon. Na de besprekingen zei Solana dat ,,we na de verkiezingen [in Slovenië] tijd genoeg hebben om over het onderwerp te praten''.