Dreiging Nigeria jaagt de olieprijs op

De olieprijs is gisteren naar het hoogste niveau ooit gestegen. De stijging was een directe reactie op de aankondiging van een Nigeriaanse militie, de Niger Delta People's Volunteer Force, dat ze vrijdag een ,,totale oorlog'' tegen de regering begint. De beweging, die zegt te ijveren voor onafhankelijkheid van de olierijke Niger Delta, riep alle in het gebied werkzame olieconcerns op om de productie onmiddellijk te staken.

In een communiqué beschuldigde de organisatie Koninklijke/Shell en het Italiaanse olieconcern Agip van steun aan de Nigeriaanse staat ,,bij massamoord op ons volk'', Daarmee wordt het Ijaw-volk bedoeld, dat in de regio een meerderheid vormt. Ze kondigde aan dat buitenlandse werknemers in de Niger Delta vanaf vrijdag hun leven niet meer zeker zijn. De militie beloofde de olie-installaties te sparen om milieuschade te vermijden.

Oliemaatschappijen kampen in Nigeria al jaren met sabotage en gijzelingsacties door bendes en groepen ontevreden bewoners die een aandeel eisen in de olierijkdom. De laatste jaren is de diefstal van olie door wijdvertakte misdaadsyndicaten snel gegroeid. De Shell Petroleum Development Company is de grootste olieproducent van het land met circa een miljoen vaten per dag.

Shell zei vanmorgen dat er nog geen invloed is geweest op de olie- of gasproductie in Nigeria. ,,We hebben 240 mensen geëvacueerd die niet met de productie bezig zijn. De productie ligt dan ook nog op het oude niveau'', aldus een woordvoerder van Shell. Hij kon niet zeggen of het bedrijf in gesprek is met de rebellen.

Door de onrust in Nigeria – 's werelds negende olie-exporteur – is de angst voor een tekort aan olie verder opgelaaid. De prijs van een vat Amerikaanse olie (West-Texas Intermediate) steeg tijdens de handel in Azië vanmorgen naar 50,47 dollar. Het was voor het eerst dat de olieprijs door de psychologisch belangrijke grens van 50 dollar brak. Volgens analisten is hiermee de kans toegenomen op een verdere stijging. De prijs van Brent-olie uit de Noordzee steeg vanmorgen even naar een nieuw record van 46,45 dollar.

De olieprijs stijgt al maanden. Handelaren vrezen een tekort aan olie omdat de vraag – vooral vanuit China en India – zo hard toeneemt.

MILITIES: pagina 4

HOOFDARTIKEL: pagina 9

OLIEPRIJS: pagina 13