De Arena gelooft in hem

Zo'n 40.000 fans namen gisteren in een bijna volle Amsterdam Arena afscheid van André Hazes. ,,Hij had een hart in zijn donder.''

Jeannette van Oort (41) en Yvonne Oosterwijk (36), twee vriendinnen uit Utrecht, hebben allebei een witte roos meegebracht. ,,Voor André.'' Heel hun leven zijn ze al fan van André Hazes. ,,Hij is altijd zo gewoon gebleven, zo zonder sterallures. Hij had ook zijn gebreken.'' Een concert hebben ze nooit bezocht. ,,Dat komt wel een keer, zeiden we altijd tegen elkaar.'' Daarom zijn ze nu wél gekomen. ,,Dan zijn we toch één keer bij André geweest.''

Vanaf half drie stonden ze gisterenmiddag vooraan in de rij voor de Amsterdam Arena, die om zes uur open ging, maar na twee uur hielden ze het voor gezien. ,,We kregen het benauwd en de bierblikjes vlogen je om de oren.'' Later zitten ze lekker in het zonnetje voor het zaaltje naast de Arena waar met zwarte `Hazeshoeden' getooide fans torens bouwen van lege blikjes bier en hard meezingen met `Zondag om een uur of tien. Dan mag ik even de kinderen zien'.

Het werd 's avonds een massaal eerbetoon, droevig en feestelijk tegelijk. Op de middenstip stond de met rozen versierde kist van de vorige week op 53-jarige leeftijd overleden Hazes, omringd door bloemen, familie en vrienden van de volkszanger. Op de tribune zaten 40.000 fans van alle leeftijden, velen in stemmig zwart met sjaaltjes en aanstekers. Een stadion en vijf miljoen tv-kijkers (tweederde van alle kijkers op dat moment) namen afscheid van ,,een gewone volksjongen uit de Pijp'' die volgens de Amsterdamse burgemeester Cohen zo geliefd was omdat hij ,,puur en oprecht'' was. ,,Hij geloofde niet erg in zichzelf, maar miljoenen geloofden wel in hem.''

Pianospel van zanger Xander de Buisonjé was genoeg om later Zij gelooft in mij door het stadion te laten galmen, toen de kist van Hazes een `ereronde' langs de tribunes maakte. Even daarvoor was het een minuut stil geweest in de Arena. Artiesten van Hazes' label EMI, onder wie René Froger en Guus Meeuwis, zongen liedjes van Hazes en levensliedzangeres Marianne Weber zong `Vaarwel André', met Danny de Munk. Bløf zong eigen repertoire. [Vervolg HAZES: pagina 2]

HAZES

'Bedankt, mijn vriend'

[Vervolg van pagina 1] Tv-presentator Frits Barend noemde Hazes ,,de ware vertolker van de Nederlandse blues'' en prees echtgenote Rachel dat ze hem ,,liet leven zoals een blueszanger moet leven''. Johan Cruijff hield de kortste toespraak en memoreerde ,,die keer in 1999 toen we net als nu samen op de middenstip stonden'', gevolgd door een opname van een Hazes-optreden in diezelfde Arena.

Ook zoontje Dré junior (10) voerde het woord. ,,Ik ga je heel erg missen'' en ,,sorry dat ik zo brutaal was'', zei hij, en hij verwees nog naar het liedje van Hazes waarin een jongetje van acht een brief aan zijn dode moeder aan een vlieger vastbindt. ,,Het is net als met die vlieger, alleen is het nu niet m'n moeder, maar m'n vader.'' Even daarvoor had zijn opa, Hazes' schoonvader – en vriend – Jan van Galen, nog als enige een kritische noot gekraakt. ,,Er waren momenten dat ik dacht, wat ben je moeilijk en onredelijk.''

Hazes' producenten John van de Ven en Jacques Verburg (`Sjon en Sjaak') memoreerden de liedteksten die Hazes schreef. ,,Jij zong over alledaagse problemen, maar je zong ook: de zon die schijnt dus drinken we bier.'' En dat ze tegen Hazes zeiden dat Ik zag je op het perron, ik wou dat ik je kon geen goed Nederlands is, daar trok hij zich niks van aan. Hij zong spreektaal.

Een van Hazes beste vrienden, Wim Bohnenn, die de ceremonie leidde, benadrukte voorafgaand aan de ceremonie dat het ,,de wens van Rachel en de familie is dat het júllie avond wordt''. ,,Dus als jullie willen meezingen, moeten jullie dat vooral doen.''

Hadden ze niet liever andere levensliederenzangers, zoals Frans Bauer of Koos Alberts, zien optreden? ,,Het maakt ons echt niet uit wie er zingen'', zegt Henk Stevens (43) uit Uithoorn, die een Hazes-zakdoek om zijn nek geknoopt heeft. ,,Wij komen om André een laatste eer te bewijzen.''

Zijn vriendin Erica van Ketel (37, met Hazeshoed) vindt het ,,een mooi gebaar aan de fans'', zo'n afscheidsceremonie. ,,Die Hazes had een hart in zijn donder.''

Voor Kees Schenk (48) is het een moeilijke avond. ,,Ik ben al een paar dagen helemaal de weg kwijt'', zegt de Hazes-fan uit Venhuizen, terwijl hij een sjekkie draait. ,,Ik ben helemaal idolaat van hem. Ik ben naar meer dan vijftien concerten geweest. We zaten thuis alweer te wachten op december, als hij weer in Ahoy' zou optreden.'' Hij heeft zijn familie al verteld dat hij wil dat op zijn eigen begrafenis `Je wordt bedankt, mijn vriend' van Hazes gedraaid wordt.

De herdenkingsdienst verliep rustig. De verwachte verkeerchaos als gevolg van de stakingsactie van bus- en metrochauffeurs bleef uit. André Hazes is vandaag gecremeerd. Om vijf voor twaalf draaiden veel radio- en televisiestations als eerbetoon het nummer Zij gelooft in mij, dat platenmaatschappij EMI opnieuw op single heeft uitgebracht. De familie van Hazes heeft een gironummer geopend om geld in te zamelen voor een standbeeld van de zanger, dat ergens in Amsterdam komt te staan.

JESSICA DURLACHER: pagina 9

    • Jochen van Barschot