`Chaos Irak verhindert verkiezingen'

Wegens de huidige chaos zal het onmogelijk zijn in Irak verkiezingen te houden, aldus koning Abdallah II van het buurland Jordanië. Hij ziet op korte termijn geen verbetering.

In een vraaggesprek met de Franse krant Le Figaro mengde koning Abdallah zich in het debat over de verkiezingen, die volgens de Iraakse interim-grondwet uiterlijk in januari moeten worden gehouden. In Washington verzekerden de Amerikaanse president George Bush en de bezoekende Iraakse interim-premier Iyad Allawi vorige week dat er vooruitgang wordt geboekt en de verkiezingen tijdig in het hele land zullen worden gehouden. Maar de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld en, twee dagen geleden, de commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in het Midden-Oosten, generaal John Abizaid, achtten het mogelijk dat wegens de onveiligheid niet in het hele land zal kunnen worden gestemd.

Koning Abdallah, die een bezoek aan Frankrijk brengt, zei dat de rebellen op dit moment de bestgeorganiseerde factie in Irak zijn, en dat als er in de huidige wanorde verkiezingen worden gehouden, ,,de resultaten dit voordeel van de extremisten zullen weerspiegelen''. De enige mogelijkheid om de orde te herstellen is, zo zei hij, de terugkeer van het middenkader van Saddam Husseins leger te versnellen. De Amerikanen hebben kort na Saddams omverwerping zijn hele leger ontslagen, wat door Abdallah – en vele anderen – als hun grootste fout werd betiteld. De nieuwe veiligheidsdiensten – leger en politie – missen structuur.

In Irak werd gisteren een van zes ontvoerde Egyptische technici vrijgelaten. Volgens een Egyptische diplomaat in Bagdad waren de Egyptenaren om financiële redenen ontvoerd. De overige gijzelaars zouden binnenkort vrijkomen.

Ook een Iraanse diplomaat die in augustus werd ontvoerd, is gisteren vrijgelaten. Zijn ontvoerders, die zich het Islamitisch Leger in Irak noemden, hadden geëist dat alle Iraakse krijgsgevangenen in Iran vrijkwamen. Teheran zou hebben aangetoond geen krijgsgevangenen meer vast te houden. Over het lot van de Britse, Italiaanse en Franse gijzelaars die nog in Irak vastzitten, is gisteren niets vernomen.

Bij de zuidelijke stad Basra werden vandaag twee Britse militairen gedood toen hun konvooi vanuit een hinderlaag onder vuur werd genomen. In totaal zijn nu 68 Britse militairen in Irak gedood sinds de oorlog in 2003 begon. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen bombardeerden weer vermeende schuilplaatsen van rebellen in Falluja en de Bagdadse sloppenwijk Sadr City.