Vervoersstaking in en rond Amsterdam

Het openbaar vervoer in Amsterdam ligt vandaag door stakingen stil. De trams, stads- en streekbussen en metro rijden niet. De vakbonden protesteren hiermee tegen de ,,asociale bezuinigingen'' van de ,,rechtse regering-Balkenende''. De staking zou de hele dag duren.

Tegen elf uur reden ook in de rest van Noord-Holland vrijwel geen bussen meer van streekvervoerder Connexxion. Treinen reden wel, maar het aantal treinen dat tussen Amsterdam en Utrecht was minder dan normaal.

Naast de vervoersambtenaren staken ook veel onderwijsambtenaren, ambulancepersoneel, leden van de hout- en bouwbond en militair personeel. In de meeste stadsdelen in Amsterdam is vandaag geen huisvuil opgehaald. Ook de kantoren van de veertien stadsdelen waren grotendeels gesloten of slechts minimaal bezet. Later op de dag sloeg de staking over naar de haven en de voedingsmiddelenindustrie. In de Zaanstreek sloten werknemers van Verkade, Lassie, dr. Oetker en het distributiecentrum van Albert Heijn zich bij de staking aan.

Op de Dam kwamen rond elf uur een paar duizend actievoerders bijeen. Prullenbakken werden beplakt met stickers met de tekst `kabinetsplannen hier dumpen'. Vakbondsleden deelden kartonnen handen uit met de leus `Zeg maar dag tegen de kabinetsplannen'. Een groot deel van de demonstranten had alle vingers behalve de middelvinger omgevouwen.

In het weekeinde riepen de Amsterdamse wethouder M. van der Horst en PvdA-leider W. Bos op de staking eerder te beëindigen, omdat vanavond in de Amsterdam Arena de donderdag overleden zanger André Hazes wordt herdacht. De actievoerders waren niet van plan daaraan gehoor te geven. Volgens een woordvoerder van de ABVAKABO FNV is het onverantwoord de 24-uursstaking te onderbreken door alleen de metro te laten rijden. Dat zou grote risico's voor de reizigers met zich meebrengen. Bij de herdenking worden duizenden mensen verwacht.

Reportage: pagina 7

HOOFDARTIKEL: pagina 9