Verkiezingen Irak onvolmaakt, zegt commandant VS

De hoogste Amerikaanse militaire commandant in het Midden-Oosten, generaal John Abizaid, voorziet veel geweld in de aanloop naar de verkiezingen in Irak. De verkiezingen zelf zullen onvolmaakt zijn, voorspelde hij. De afgelopen dagen zijn op verscheidene plaatsen in Irak, waaronder vandaag in Mosul, weer bomaanslagen gepleegd. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en tanks hebben aanvallen uitgevoerd op de sunnitische stad Falluja en het shi'itische bolwerk Sadr City, een sloppenwijk in Bagdad. Ook werd bekend dat een generaal van de Iraakse Nationale Garde is aangehouden op beschuldiging van contacten met de rebellen.

Generaal Abizaid zei in Washington dat de verkiezingen die volgens de interim-grondwet uiterlijk in januari moeten plaatshebben, zullen doorgaan. Maar hij waarschuwde dat het in delen van Irak te gewelddadig zal zijn omverkiezingen te houden. ,,Als we uit zijn op perfectie in een gevechtszone, zullen we pijnlijk worden teleurgesteld'', zei hij in het NBC-programma Meet The Press.

Generaal Abizaid zinspeelde op een grootscheeps legeroffensief vóór de verkiezingen, waarbij Iraakse en Amerikaanse troepen ,,doen wat nodig is om gebieden in Irak onder Iraakse controle te krijgen''. Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zei wat dit betreft dat eerst waarschijnlijk de sunnitische steden Ramadi en Samarra zullen worden aangepakt, voor een poging wordt gewaagd de orde te herstellen in Falluja.

Powell zei ook dat wordt gewerkt aan een internationale conferentie over de toestand in Irak, in oktober of november in Jordanië of Egypte, van de leidende industrielanden van de wereld plus regionale mogendheden, inclusief Iran en Syrië. ,,Dit is een manier om een gebaar te maken naar Iraks onmiddellijke buren en hen ervan te overtuigen dat dit het moment is om Irak te helpen, zodat de regio stabiel kan worden'', aldus Powell in CNN's Late Edition.

Iran is onderdeel van president Bush' As van het Kwaad, en wordt door de VS beschuldigd van een geheim kernwapenprogramma, en Syrië is voor Washington een `schurkenstaat' die anti-Israëlische terreurgroepen steunt. Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben zelfs gezinspeeld op een aanval op Iran als het zijn vermeende nucleaire plannen niet opgeeft. Teheran liet weten zich nog te beraden op zijn antwoord.

De problemen in Irak werden onderstreept met de aanhouding van luitenant-generaal Tali al-Lahibi op beschuldiging van contacten met de rebellen. Lahibi, die diende in Saddam Husseins leger, was sinds een week waarnemend commandant van de Iraakse Nationale Garde in de provincie Diyala, aldus een Amerikaanse legerwoordvoerder. De Iraakse Nationale Garde moet met andere Iraakse veiligheidsdiensten uiteindelijk de taken van de Amerikaanse en andere buitenlandse troepen gaan overnemen. Hun loyaliteit is echter twijfelachtig.