Van Zweden blijft gastdirigent bij RO

Jaap van Zweden, tot juli 2005 chef-dirigent van het Residentie Orkest, blijft ook daarna verbonden aan het orkest. Om de bijzondere relatie te onderstrepen die tussen Jaap van Zweden en het Residentie Orkest is gegroeid, is hem door het orkest de titel `honorary guest conductor' verleend. Deze verbintenis is aangegaan tot in ieder geval juli 2009 en kan daarna worden verlengd. Van Zweden, die in 2000 chef werd van het Residentie Orkest, zal in het seizoen 2005-2006 Edo de Waart opvolgen als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, waarmee hij een contract heeft afgesloten tot september 2011. Het Residentie Orkest zoekt nog naar een nieuwe chef-dirigent. Jaap van Zweden vertrekt in juni volgend jaar als chef-dirigent van het Orkest van het Oosten, waar hij in september 1997 aantrad, na zijn ontslag als concertmeester van het Concertgebouworkest.