Van der Laan stuurt MCO bij inkrimping

Staatssecretaris M. van der Laan (Cultuur) wil niet dat bij de herstructurering van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) twee symfonische orkesten ontstaan. Ze zegt dat in een brief aan het MCO, dat in opdracht van kabinet en Tweede Kamer fors moet bezuinigen. Naast het Radio Filharmonisch Orkest moet er volgens haar niet op basis van de fusie tussen het Radio Symfonie Orkest en het Radio Kamerorkest een tweede orkest worden gevormd dat ook veel symfonisch repertoire speelt. Van der Laan wil, net als eerder dit jaar de leiding van het MCO, dat het kleinere Radio Kamerorkest een duidelijke eigen functie behoudt. Na acties van het Radio Symfonie Orkest vond een grote meerderheid van de Tweede Kamer, tegen de zin van Van der Laan, dat de bezuinigingen van 6,5 miljoen euro op de omroepmuziek moeten worden gerealiseerd door een fusie van een deel van het Radio Symfonie Orkest en het Radio Kamerorkest. Van der Laan zei toen zich neer te leggen bij de mening van de Kamer, maar persoonlijk bij haar standpunt te blijven dat het Radio Symfonie Orkest in zijn geheel zou moeten worden opgeheven, omdat het ,,de minst kwade oplossing'' is.