Tanzi mag huis weer uit

Calisto Tanzi, de hoofdverantwoordelijke voor de miljardenzwendel door de Italiaanse melkmultinational Parmalat, is sinds vandaag weer een vrij man. Het voorarrest van de oprichter en ex-directeur van Parmalat is niet verlengd.

Tanzi werd op 27 december 2003 in Milaan gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van beursfraude, boekhoudkundige fraude en het leiden van een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor het bankroet van Parmalat. Sinds april had hij huisarrest.

Direct na het bericht dat hij zou vrijkomen, begon Tanzi met zorg aan de voorbereiding van zijn eerste uren in vrijheid, zo meldt de Corriere della Sera. Het programma voor zondag: de heilige mis, een reünie met de vrienden die hij nog over heeft, en een lunch met de familie. Daar zou hij zoon Stefano en dochter Francesca weer zien die ook vast hebben gezeten.

Zijn advocaten moesten flink op hem inpraten om hem ervan te overtuigen dat de vrijlating pas voor zondagnacht om twaalf uur was voorzien. Als hij zijn huis voor die tijd had verlaten, zou justitie dat hebben beschouwd als schending van het huisarrest.

Tanzi verplaatste daarop het programma 24 uur en hoopt vandaag alsnog naar de kerk te gaan. 20 kilo magerder, een bypass rijker en lijdend aan evenwichtsstoornissen mag de 66-jarige ex-industrieel voor het eerst weer aanschuiven aan de familiedis.

Aanstaande donderdag komen enkele andere belangrijke verdachten vrij. Onder meer het brein achter de fraude, de financieel directeur Fausto Tonna. Deze heeft overigens een schadevergoeding van 5 miljoen euro bij Parmalat ingediend, wegens niet-uitbetaalde vakantiedagen en bij wijze van gouden handdruk, omdat zijn dienstverband is beëindigd.

Op 5 oktober begint in Milaan de rechtszaak. Waarschijnlijk wordt de zaak wegens procedurele redenen direct verdaagd naar 25 oktober. Een uitspraak zal naar verwachting nog jaren op zich laten wachten. Gezien zijn gezondheidstoestand is het de vraag of Tanzi dat nog zal meemaken. Hij heeft al aangekondigd zo snel mogelijk een cardiologisch onderzoek te ondergaan. Niet meer bij zijn vertrouwde cardioloog, die is gearresteerd wegens fraude bij sollicitatieprocedures.