Surveillance

Pauze. Leerlingen stromen de centrale hal van de Maarten van Rossemschool binnen. Luidruchtig lopen ze rond, leunen tegen automaten. Tussen hen in lopen scholieren in blauwe poloshirts, voorzien van kleine portofoons. Zij zijn steward. Houden hun medeleerlingen in de gaten. Iedere steward heeft één dag in de week tijdens de drie dagelijkse pauzes surveillance in de hal en op het plein van hun vmbo-school in Arnhem-Zuid.

Daar lopen Abdelmajid Andouh en Dana Saija. Zij zijn door de selectie gekomen. Rustige karakters. Waarom hebben zij zich opgegeven? ,,Omdat jij mij dan eindelijk kunt pakken!'', roept een makker. ,,En om te slijmen bij de docenten!'' Abdelmajid schudt onverstoorbaar zijn hoofd. ,,Ik vind het wel leuk om te doen.'' Dana: ,,Je krijgt een shirt. En een certificaat. Ik wil later in de beveiliging.'' Een andere surveillant, Hasan Ak, vindt er niet veel aan. ,,Ik ga later niet in de beveiliging.''

Tegen de ramen van een gang hangen drie jongens. Een van hen is Joannathan Sillé die twee dagen eerder voor het eerst als steward heeft gelopen. ,,Je hoeft niets te doen'', zegt hij. Als stewards iets onaangenaams waarnemen, melden ze dat aan de twee hoofdstewards. Dat zijn iets oudere leerlingen in rode shirts van een andere school, het ROC Rijn IJssel in Arnhem, die een opleiding `orde en veiligheid' volgen. Naast Joannathan zit Davy Scheers. Luistert hij wel naar wat de stewards hem zeggen? ,,Mwah.'' Wat is het nut van het inzetten van stewards? ,,Er worden minder jassen en fietsen gestolen'', zegt hij.

Het idee kwam van leerlingenbegeleider Hans van Zeeland. Na de moord op docent Hans van Wieren in Den Haag, ruim een half jaar geleden, vond iedereen dat er ook in Arnhem iets moest gebeuren. ,,Niet dat het hier onveilig is'', zegt Hans van Zeeland, ,,maar toch.'' Hij heeft met de 650 scholieren gesproken over de beste maatregel. ,,Poortjes en camera's ze niet. Politie op school ook niet.'' Zelf je school bewaken leek iedereen het beste. Van Zeeland: ,,Het beste bewijs voor de veiligheid van deze school is dat de leerlingen er zelf voor willen zorgen.''

Echt druk hebben de stewards het niet. Het meeste werk gaat zitten in het maken van een rooster, vertelt Willem Hellegers, een van de hoofdstewards. De eerste dagen kregen de stewards opmerkingen. ,,Dan vroegen ze: gaan jullie ook wachttorens bouwen'', vertelt Hellegers. Maar na vijf dagen is men gewend. Bij het controleren van schoolpassen houden scholieren zelf hun pas omhoog.

Hebben ze de afgelopen week veel meegemaakt? ,,Kleine ruzietjes opgelost'', zegt Willem Hellegers, ,,mensen uit elkaar halen.'' Zoals toen vijf jongens een meisje hadden opgetild en haar hadden neergezet bij een jongen die haar leuk vond. ,,Meisjes kunnen dat verkeerd opvatten.'' De stewards kijken ook elke ochtend welke fietsen niet op slot zijn gezet. Die halen ze naar binnen. Na drie keer krijgt de eigenaar zijn fiets pas terug als die een slot kan laten zien. Het helpt. ,,Er wordt hier wel eens een verkeerde fiets meegenomen'', zegt begeleider Hans van Zeeland.

    • Arjen Schreuder