RTL wil minder van Endemol afnemen

RTL Nederland (RTL4, 5 en Yorin) wil vanaf volgend jaar minder televisieprogramma's kopen van tv-producent Endemol. Volgens een overeenkomst moet RTL tot en met eind 2006 jaarlijks voor 52 miljoen euro shows bestellen bij het productiehuis. RTL-topman Fons van Westerloo vindt een dergelijke afspraak niet meer van deze tijd, aldus een RTL-woordvoerster.

Volgens Van Westerloo kan zijn bedrijf door de overeenkomst niet flexibel op marktontwikkelingen inspelen. Bovendien vindt hij dat het productiebedrijf onvoldoende creativiteit in huis heeft om voor 52 miljoen aan programma's te maken. Hij wil volgend jaar voor hooguit 39 miljoen bij Endemol bestellen en betaalt daar desnoods een boete voor.

Het RTL-Endemol contract was al eerder aanleiding voor conflict tussen de twee bedrijven. In juli 2002 begon de voormalige RTL-topman Dick van der Graaf met een arbitrage procedure om het contract open te breken. Dit leidde in juni 2003 tot een herziening, waaronder een lager verplicht volume voor RTL in ruil voor een jaar langer programma's afnemen.

In 2006 kan RTL zonder problemen voor maximaal 39 miljoen bestellen, zegt de woordvoerder van RTL. In de overeenkomst staat namelijk dat als bij het productiebedrijf een sleutelpersoon vertrekt, dat RTL het recht geeft in het laatste jaar van de verbintenis een kwart minder programma's te bestellen. Door het vertrek dit jaar van John de Mol bij Endemol gaat RTL Nederland hierop aanspraak maken.

Endemol is het niet eens met redenering van RTL, zo zegt een Endemol-woordvoerder. Endemol wijst er op dat de programma's die Endemol levert aan RTL structureel bijdragen aan het marktaandeel van de RTL zenders. Vooral programma's als Baantjer en Goede Tijden en Slechte Tijden. Recente Endemol-programma's zijn Patty's Posse en Rozengeur & Wodka Lime.