Recreatieve sfeer `probleem' squashbond

In Amsterdam strijden deze week negentien landen om het WK squash voor vrouwenteams.

In het Frans Otten Stadion in Amsterdam wordt sinds gisteren tot en met 2 oktober het WK squash voor vrouwenlandenploegen gehouden. De stemming is feestelijk door de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om squash te nomineren voor de Spelen van 2012.

De gastvrouwen die gisteren hun Belgische tegenstandsters versloegen, kunnen maar moeilijk als Nederlands team worden gezien. Aanvoerder Vanessa Atkinson heeft Engelse ouders, Karen Kronemeyer heeft Australische roots en Annelize Naude is geboren in Zuid-Afrika. Alleen het vierde teamlid Margriet Huisman is volledig Nederlands. Coach Liz Irving heeft de Australische nationaliteit.

Waarom heeft de squashbond het WK naar Nederland gehaald?

Frank van Loon, directeur Squash Bond Nederland: ,,Wij hebben het moment zien aankomen waarop het Nederlandse team op volle oorlogssterkte zou kunnen aantreden. Het leek de bond mooi om een Europees- of wereldkampioenschap in Nederland te organiseren als wij zelf goed konden presteren. Dat is gelukt.''

Hoe is de belangstelling voor squash in Nederland?

,,In Nederland zijn er een half miljoen mensen die ieder weekeinde squashen. Het probleem is dat de sport in de recreatieve sfeer blijft hangen. We hebben niet veel topsporters en daarnaast missen we de belangstelling van de `beeldende' pers. Ik hoorde presentator Mart Smeets zeggen dat squash geen televisiesport is. Hij heeft gelijk als hij vindt dat je squash moet spelen in plaats van ernaar kijken. Maar met drie camera's kun je squash prima volgen. Ik ben tevreden over het aantal mensen dat naar het WK komt kijken. Voor de finale zijn bijna alle plaatsen weg.''

Welke landen tipt u voor die finale?

,,Het zijn de Angelsaksische landen die traditioneel hoge ogen gooien. De sport is verspreid door het Engelse leger, waar het werd gespeeld om in goede conditie te blijven. Dus behalve Engeland zijn ook Pakistan, Australië, Egypte en Maleisië goede squashlanden.''

Hoe ver kan Nederland komen?

,,De Nederlandse dames wonnen gisteren in ieder geval overtuigend van België. Vanochtend spelen ze tegen Denemarken en vanavond tegen Oostenrijk. Bij de bond hebben we uitgerekend dat de Nederlandse dames vijfenzeventig procent kans maken de halve finales te bereiken, al kun je sport niet echt voorspellen.''