RBC kansloos tegen bekeken Feyenoorders

Feyenoord heeft zich zaterdag hersteld van de 3-0 nederlaag tegen FC Utrecht. In Roosendaal won de Rotterdamse ploeg met 4-0 van RBC. FC Utrecht en AZ zijn nu vierde en vijfde.

RBC kon voor eigen publiek nauwelijks een representatief elftal op de been brengen tegen Feyenoord. ,,Ik ben blij dat de schade beperkt is gebleven. Het had allemaal nog veel erger kunnen zijn'', vond de verliezende coach Van Dijk. Zijn collega Gullit: ,,Ik ben tevreden over de uitvoering van onze tactiek, maar ontevreden over de afwerking van de vele kansen.''

Het kwaliteitsarme RBC had niets te verliezen in de weinigzeggende wedstrijd. De thuisploeg miste door blessures (zeven) en schorsingen (twee) liefst negen spelers uit de A-selectie. Wat overbleef, was een gelegenheidsteam met een aantal jonge nieuwkomers en een halfgevulde reservebank met drie spelers uit het tweede team.

Toch domineerde Feyenoord, met de Belg Buffel weer eens in het basiselftal in plaats van de geblesseerde Japanner Ono, zeker niet de hele wedstrijd. Feyenoord liet de thuisploeg vaak het spel maken om vervolgens toe te slaan met doeltreffende counters over de flanken. Voor de rust bood Kuijt aan respectievelijk de Ivoriaan Kalou en de Belg Goor twee benutte doelkansen.

De 2-0 voorsprong had bij de pauze veel groter kunnen uitvallen. RBC-doelman Aerts bewees waarom hij afgelopen zomer een vijfjarig contract bij Feyenoord mocht tekenen. De huurling, die wekelijks een dag meetraint in De Kuip, voorkwam in de eerste helft doelpunten van Kalou (twee keer), Castelen en Kuijt.

Na de pauze maakte Kalou alsnog zijn tweede treffer van de avond en zijn zesde competitiedoelpunt van dit seizoen. Opnieuw was Kuijt de aangever. De neo-international van Feyenoord, die in de voorgaande drie duels niet tot scoren kwam, tekende tegen RBC zelf voor de laatste treffer. Met iets meer scherpte had hij er in Roosendaal wel vier kunnen maken.

Door een thuiszege van 2-0 op ADO Den Haag is FC Utrecht gisteren vierde gebleven in de eredivisie. Verdediger Schut maakte vijf minuten voor rust de eerste treffer, vijf minuten na rust besliste Tanghe de wedstrijd. Scheidsrechter Wegereef deelde zes gele kaarten uit, waarvan vier aan ADO-spelers.

Op moeizame wijze heeft AZ zaterdagavond in Alkmaar het competitieduel tegen Willem II gewonnen. Na de vroege openingstreffer van Perez van AZ maakte Reuser weer snel gelijk. Weer een paar minuten later zorgde Van Galen met een kopbal voor een 2-1 ruststand. Vlak voor tijd bepaalde Landzaat met een fraaie boogbal de eindstand op 3-1.