Pinochet `wist niets' van Operatie Condor

De Chileense oud-dictator Augusto Pinochet heeft zaterdag tijdens een verhoor elke betrokkenheid met de zogenoemde Operatie Condor ontkend. De Chileense rechter Juan Guzmán onderzoekt negentien moorden die zijn begaan binnen dit samenwerkingsverband van de militaire regimes in Argentinië, Brazilië, Bolivia, Chili, Paraguay en Uruguay. De strijdkrachten en inlichtingendiensten van deze landen zetten Operatie Condor in de jaren zeventig op om elkaars veronderstelde linkse tegenstanders uit de weg te ruimen.

Pinochet zei tijdens het verhoor dat hij zich als president van Chili niet bezighield met dit soort ,,kleinere zaken'' en dat hij indertijd niet op de hoogte was van de activiteiten van de geheime politie. Dit meldt het Spaanse persbureau EFE op basis van bronnen rondom het proces.

Guzmán zei tevreden te zijn over het verhoor, hoewel het door Pinochets vermoeidheid kort was. Na afloop beval Guzmán een nieuw onderzoek naar de medische toestand van Pinochet.

Het verhoor vond plaats in Pinochets villa in de hoofdstad Santiago. Het was de tweede keer dat de 88-jarige Pinochet antwoord moest geven op vragen over eventuele betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen tijdens zijn presidentschap (1973-1988).

Eind augustus verloor de voormalige generaal zijn immuniteit, nadat het Hooggerechtshof van Chili had geoordeeld dat zijn geestelijke gezondheid goed genoeg was om terecht te kunnen staan. Eerder wisten Pinochets advocaten de rechter te overtuigen hem niet te vervolgen wegens een lichte vorm van dementie.