Pakistan meldt de dood van terrorist Farooqi

Paramilitaire eenheden in Pakistan hebben gisteren een van de meestgezochte terroristen van het land gedood. Het gaat om Amjad Hussain Farooqi, verdacht van betrokkenheid bij onder andere de ontvoering en moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl in het voorjaar van 2002 en bij twee mislukte aanslagen op het leven van president Pervez Musharraf, vorig jaar december.

Farooqi's dood werd gisteravond vanuit Amsterdam bevestigd door minister van Informatie, Sheikh Rashid Ahmed. De bewindsman Ahmed begeleidt president Musharraf die vandaag op staatsbezoek is in Nederland.

De ontvoering in de Pakistaanse havenstad Karachi in januari 2002 en onthoofding van de journalist Daniel Pearl leidde ruim twee jaar geleden internationaal tot grote beroering. Zijn moordenaars legden zijn executie op video vast en brachten de beelden in omloop.

Pearl, werkzaam voor de Wallstreet Journal, verrichtte in Pakistan onderzoek naar moslimextremistische groeperingen en naar de aanwezigheid van het terreurnetwerk van Al-Qaeda. Een van de hoofdverdachten in de zaak, Omar Sheikh Saeed, werd al in juli 2002 ter dood veroordeeld. Dat vonnis is nog niet uitgevoerd. Drie medeplichtigen kregen levenslange gevangenisstraf. De man die ervan wordt verdacht Pearl daadwerkelijk te hebben onthoofd, is nog niet gepakt.

De Pakistaanse autoriteiten presenteerden gisteren de dood van Farooqi en de aanhouding van twee of drie andere ,,belangrijke'' verdachten als een nieuwe belangrijke stap in de strijd tegen terrorisme. Volgens veiligheidsfunctionarissen werd Farooqi gedood tijdens een vuurgevecht in de zuidelijke stad Nawabshah, ongeveer 200 kilometer noordoostelijk van Karachi. Hij en zijn metgezellen hadden zich verschanst in een huis. Na een belegering, die volgens een ooggetuige vier uur duurde, zou Farooqi zijn einde tegemoet zijn getreden met de woorden dat hij de dood prefereerde boven gevangenschap. ,,Ik kom mijn belofte aan God na'', zouden zijn laatste woorden zijn geweest.

Farooqi dook twee jaar geleden onder na de ontvoering van Pearl. Daarvoor werd zijn naam onder andere in verband gebracht met de strijd in Kashmir. Volgens de Pakistaanse autoriteiten was Farooqi een medewerker van de Koeweiti Khalid Sheikh Mohammed, de vermoedelijke nummer drie in de hiërarchie van Al-Qaeda die vorig jaar in Pakistan werd opgepakt en werd overgedragen aan de Verenigde Staten. Behalve Sheikh Mohammed heeft Pakistan de afgelopen jaren, en recentelijk in de afgelopen maanden, ook een groot aantal Al-Qaeda-verdachten opgepakt. In juli meldde president Musharraf dat 90 procent van de terroristen in Pakistan nu is opgepakt. President én legerleider Musharraf ontsnapte eind vorig jaar tot tweemaal toe aan bomaanslagen. Die werden uitgevoerd toen hij zich per auto naar zijn hoofdkwartier in Rawalpindi begaf.