Nieuw prijsrecord Brent-olie

De olieprijs heeft vanmorgen een nieuw record bereikt. De prijs van een vat Brent-olie uit de Noordzee steeg naar het hoogste punt ooit omdat de vrees voor een tekort weer oplaaide.

Rond het middaguur kostte een vat Brent 45,83 dollar, een stijging van 50 cent vergeleken met vrijdag en het hoogste punt sinds de handel in deze oliecontracten begon in 1988. Eerder vandaag, in de elektronische computerhandel die van start gaat voordat de vloerhandel begint, stond de prijs even op 46,05 dollar. De Amerikaanse West-Texas Intermediate steeg in de handel in Azië vanmorgen vroeg even tot 49,36 dollar, slechts 4 dollarcent onder het record van 49,40 dollar dat vorige maand werd gehaald.

De prijzen lopen sinds een week weer op. De redenen zijn divers, maar komen in principe allemaal op hetzelfde neer: de vrees voor een tekort. Zo is de productie van en de import naar de Verenigde Staten sterk gedaald door de orkanen die het land teisteren. In Irak werden in het weekend weer aanslagen gepleegd op olie-installaties, in Nigeria neemt de sociale onrust toe en in de hoofdstad van 's werelds grootste olie-exporteur Saoedi-Arabië raakten veiligheidsagenten opnieuw slaags met leden van een militante groepering. De angst wordt mede gevoed door de wetenschap dat de landen op het noordelijk halfrond de komende maanden extra olie willen hebben in voorbereiding op de koude wintermaanden.

Oliekartel OPEC probeerde vanmorgen de prijsstijging tegen te houden. OPEC-voorzitter Purnomo Yusgiantoro verklaarde dat zijn organisatie nog wel ruimte heeft om meer olie op de markt te brengen. ,,We hebben 1,5 miljoen vaten per dag aan extra capaciteit'', aldus de voorzitter, die tevens minister van Olie van Indonesië is. Zijn woorden lieten de markten echter koud. Het kartel verhoogde twee weken geleden zijn officiële productieniveau.