Naturalisatiewet Zwitsers blijft streng

De Zwitsers hebben zich gisteren in twee afzonderlijke referenda uitgesproken tegen een versoepeling van de naturalisatiewetgeving. De regering wilde voor buitenlanders die al lange tijd in het land zijn de mogelijkheden om een Zwitsers paspoort te krijgen vereenvoudigen. Daarnaast zouden derde-generatie buitenlanders, wier ouders al lang in Zwitserland zijn of er zijn geboren, automatisch een Zwitserse pas moeten krijgen.

Bijna 57 procent van de bevolking was tegen de vereenvoudiging van de regels voor goed geïntegreerde buitenlanders. Een kleine meerderheid (51,6 procent) stemde bovendien tegen de aanpassing van de wetgeving voor derde-generatie buitenlanders. De opkomst was met 53 procent hoger dan gemiddeld. Het is al de derde keer sinds 1983 dat de Zwitsers zich over dit onderwerp hebben kunnen uitspreken.

In het Franstalige westen van Zwitserland was een meerderheid voor versoepeling van de regels. Commentatoren wijzen op de Röstigraben, de kloof tussen de Duitstalige meerderheid, die vaak conservatief stemt, en de progressievere en meer internationaal gerichte Franstaligen.

De Zwitserse Volkspartij (SVP), die een campagne heeft gevoerd tegen de versoepeling, is tevreden met de uitslag. ,,De regels zijn goed'', aldus een woordvoerder. ,,We willen niet dat Jan en alleman Zwitserland binnen kan komen.''

De Zwitserse wet op het staatsburgerschap behoort tot de strengste van Europa. Buitenlanders kunnen pas een aanvraag indienen als ze ten minste twaalf jaar in het land hebben gewoond.