Na Haagse cel de politiek in

Simo Zaric, wegens oorlogsmisdaden veroordeeld door het Joegoslavië-tribunaal, wil burgemeester worden van de stad die hij ooit etnisch liet zuiveren. Zijn denkbeelden zijn, als men hem mag geloven, zeer radicaal veranderd sinds hij in januari zijn Haagse cel verliet. Toen zei hij dat hij geen spijt had van wat hij had gedaan.

De Bosnische Serviër Zaric zat – met een onderbreking – in totaal 1664 dagen in de gevangenis in Den Haag: hij kreeg zes jaar cel wegens het organiseren van de etnische zuivering van zijn woonplaats Bosanski Šamac tijdens de Bosnische oorlog. In januari van dit jaar werd hij vervroegd vrijgelaten toen hij tweederde van zijn straf had uitgezeten.

In Bosanski Šamac, in het noorden van Bosnië, woonden aan het begin van de oorlog 33.000 mensen, onder wie 17.000 Bosnische Kroaten en moslims. In 1995 woonden er nog driehonderd Kroaten en moslims. Nu, negen jaar later, wonen er 24.000 mensen in de stad. Van de verdreven Kroaten en moslims zijn er maar weinig teruggekeerd.

Simo Zaric, econoom van huis uit, politiechef en vanaf 1985 regiochef van de geheime dienst, las in de Scheveningse strafgevangenis vijfhonderd boeken, en schreef er één, dat hij `Op het Haagse Kruis' noemde. Hij schreef gedichten voor zijn zoon, die in de Scheveningse strafgevangenis circuleerden en – zoals mede-veroordeelde Milan Simic in een vraaggesprek met deze krant zei – menige traan trokken.

[vervolg BOSNIE: pagina 4]

BOSNIE

Zaric: 'Ik zou alles weer net zo doen'

[vervolg van pagina 1]

Het belangrijkste programmapunt in de campagne van Zaric voor de Bosnische gemeenteraadsverkiezingen van 2 oktober is de terugkeer van de mensen die hij volgens het Joegoslavië-tribunaal zelf hielp verdrijven. Nu is het verzoening voor en verzoening na. Zaric is naar eigen zeggen nooit tegen de moslims en de Kroaten geweest – zijn eigen vrouw is moslim en zijn dochter is met een Kroaat getrouwd. ,,Tijdens de oorlog moest mijn dochter zelfs naar Kroatië vluchten'', zei hij dezer dagen in een vraaggesprek met het Franse persbureau AFP. Nu vindt hij ook dat alle voortvluchtige verdachten van oorlogsmisdaden – Radovan Karadzic, Ratko Mladic en alle anderen – zich ,,zo snel mogelijk naar Den Haag moeten begeven''.

Het klinkt allemaal heel anders dan driekwart jaar geleden. Na zijn vrijlating gaf Zaric het Servische blad Vecernje Novosti een vraaggesprek, dat op 31 januari werd gepubliceerd. Daarin zei hij dat hij onschuldig was en op basis van ,,valse getuigenverklaringen'' is veroordeeld door een ,,politieke'' rechtbank waar een rechter die ,,de taal van rechtvaardigheid, deugdzaamheid en de waarheid spreekt, onmiddellijk wordt verwijderd''.

Spijt over wat hij had gedaan had hij dan ook niet, zei hij in het interview. ,,Ik heb niets te verbergen. Als er, wat God verhoede, opnieuw een oorlog zou uitbreken, zou ik alles op dezelfde manier doen, zelfs al zou ik opnieuw in Den Haag terechtkomen. Ook al waren die 1.664 dagen moeilijk te verdragen.''