Luinge laat spreekkoor onbestraft

Twee weken geleden waren de voetbalbond, de clubs, de scheidsrechters en de politiek het erover eens dat bij kwetsende of racistische spreekkoren een voetbalwedstrijd onmiddellijk gestaakt diende te worden. De afspraak is kennelijk alweer vergeten. Tijdens het duel tussen PSV en Heerenveen moest scheidsrechter Roelof Luinge zaterdagavond het meerdere keren ontgelden. De fanatieke PSV-aanhang maakte hem in willekeurige volgorde uit voor `kankerjood', `vriend van de joden', `hoer van Amsterdam' en `hoerenjong'.

Pas nadat de spreekkoren in Eindhoven minuten lang hadden aangehouden, deed de speaker in het stadion een oproep aan de schreeuwende toeschouwers van de thuisploeg. Daarop maakte de PSV-aanhang scheidsrechter Luinge uit voor `nare man'. Een paar minuten later sloeg de stemming volledig om toen Luinge een rode kaart gaf aan Heerenveen-verdediger Tomas Rzasa. `We love you Luinge, we do', klonk het toen door het Philips Stadion. Daarmee was de noodzaak om te staken voorbij.