Hoe dacht Montgomery over de IJssel te komen?

Iedere keer als de Slag om Arnhem wordt herdacht lees ik weer met verbazing zinnen als: ,,Luchtlandingstroepen moesten de bruggen over de kanalen en rivieren in Noord-Brabant en Gelderland veroveren, opdat grondtroepen vanuit Zuid-Nederland met een boog richting Roergebied en de rest van Duitsland konden trekken'' (NRC Handelsblad, 17 september). Vraagt niemand zich nooit af hoe Montgomery over de IJssel dacht te komen?

Wat ik ervan meen begrepen te hebben is dat de geallieerde bevelhebbers aanvankelijk inderdaad die boog in gedachten hadden en dat daartoe luchtlandingstroepen de Rijnbrug bij Kleef zouden veroveren. Bij nader inzien leek dit toch te ambitieus, vooral gezien de logistieke problemen. Er werd dus een ander strategisch doel gesteld, namelijk de omsingeling van West-Nederland, teneinde het gemakkelijker te maken om de Nederlandse havens en de vaarweg naar Antwerpen in handen te krijgen. De Britten en Polen zouden vanuit Arnhem optrekken naar het IJsselmeer en stellingen innemen langs de IJssel, terwijl de Canadezen via West-Brabant zouden oprukken. Toen de Slag om Arnhem werd verloren was men wel gedwongen om Walcheren toch rechtstreeks aan te vallen.

    • Henk ter Heide