Hells Angels gepakt

Door onderlinge verdeeldheid komt er een einde aan de almacht in Nederland van de Hells Angels. De voorzitter van de afdeling Amsterdam, `Big Willem', is uit de club gezet omdat hij met twee anderen een moordaanslag zou hebben beraamd op Heineken-ontvoerder Willem Holleeder. De welgestelde Holleeder, wiens kapitaal van onduidelijke herkomst is, is vaak bij de toonaangevende afdeling Amsterdam van de Hells Angels te vinden. De Amsterdamse vastgoedhandelaar Endstra maakte zich, voordat hij werd doodgeschoten, zorgen over mogelijke moordplannen van Holleeder. Endstra zou een voorschot van een kwart miljoen euro hebben gestuurd aan Willem. Inmiddels is Big Willem, die vogelvrij is geworden voor andere motorbendeleden, met twee anderen gearresteerd.

Een dergelijk optreden van de politie is goed nieuws. Met Big Willem kan justitie een grote slag slaan omdat hij de Hells Angels in Nederland groot heeft gemaakt. Twaalf Limburgse Hells Angels zijn in hechtenis in afwachting van hun rechtszaak. Zij worden verdacht van de moord op drie anderen, die een partij drugs zouden hebben gestolen.

Tot voor kort waren de Hells Angels onaantastbaar. Onder journalisten was het gebruik alleen op anonieme basis te schrijven over de Hells Angels. Het risico op wraakoefeningen was te groot en justitie deed er niets tegen. Tientallen jaren was Nederland een internationale vrijhaven voor deze motorbende. In Amerika, Duitsland, Scandinavië en elders werden leden en zelfs hele afdelingen vervolgd en berecht voor zware criminaliteit, maar in Nederland niet. Leden konden ongestraft een televisiepresentator in zijn studio elkaar slaan omdat ze aanstoot hadden genomen aan diens woordgebruik. De intimidatie werkte altijd, want wie aangifte deed voor geweldpleging kreeg met de hele bende te doen. Dat journalisten sinds kort onder eigen naam over de Hells Angels durven te schrijven is een verbetering.

Te lang is de criminaliteit van Hells Angels gedoogd. Het belangrijkste centrum van deze club bevindt zich in het honk dat de gemeente Amsterdam hun had gegeven. De criminele activiteiten van Hells Angels zijn onderdeel van een circuit dat zich uitstrekt tot drugshandel, prostitutie en witwassen via vastgoedtransacties, waarbij – soms buiten hun medeweten – ook prominente personen zijn betrokken. Criminelen zijn bekend en komen vaak met hun naam voluit in de krant. Er valt in de pers van alles te vernemen over afrekeningen, maar zelden werd iemand gearresteerd. Ook de moord op Endstra is nog steeds niet opgehelderd.

Het is mogelijk dat justitie de verdeeldheid in criminele kringen heeft bevorderd door het lekken van informatie over eventuele moordplannen. Belangrijk is dat het openbaar ministerie aan het werk is om de zware criminaliteit te onderzoeken en aan te pakken. Kleine criminaliteit is belangrijk, maar grote misdaden mogen zeker niet lonen.