Hamasleider in Damascus geliquideerd

De Israëlische regering heeft na de liquidatie van een Hamasleider in Damascus Syrië gewaarschuwd onmiddellijk iedere hulp aan moslimextremistische organisaties zoals Hezbollah en Hamas te staken.

De Israëlische onderminister van Defensie, Boim, en de voorzitter van de invloedrijke Knessetcommissie voor defensie, Steinitz, dreigden met nieuwe operaties als Syrië doorgaat met het steunen van deze groeperingen.

Anonieme Israëlische woordvoerders bevestigden vandaag dat Israël betrokken is geweest bij de moord op de 42-jarige Palestijn Izzadin Al-Sheik Khalil, die gisterochtend omkwam toen een bom in zijn auto in Damascus explodeerde. Officieel werd de betrokkenheid van Israël bevestigd noch ontkend. ,,Zolang Syrië doorgaat met het steunen van terroristen zal het land niet immuun zijn voor onze operaties om terrorisme te voorkomen'', aldus Boim, die Syrië omschreef als een ,,kruispunt van terrorisme'' en de Syrische president Assad als ,,de verkeersagent'' op dat kruispunt. Israël heeft al eerder Palestijnse kampen bij Damascus gebombardeerd en is nu stelselmatig bezig de top van Hamas uit te schakelen.

Khalil werd gedood door middel van een bom die met behulp van een mobiele telefoon tot ontploffing werd gebracht, een methode die Israël al eerder heeft gebruikt om Palestijnen uit te schakelen. De uit Gaza-stad afkomstige Khalil, die in 1992 naar Zuid-Libanon werd verbannen, behoorde tot de staf van de hoogste leider van Hamas, Khaled Mashal, die op het ogenblik in Kairo verblijft. Khalil leidde de laatste jaren vanuit Damascus de militaire vleugel van Hamas en fungeerde als liaison met Hamas in Gaza-stad.

Hamas reageerde furieus, maar ook enigszins verward op de liquidatie van de ondergronds levende Khalil. Hamaswoordvoerders zeiden eerst dat zijn dood gewroken zou worden met acties tegen Israëliërs die buiten Israël rondreizen, maar vervolgens werd de nadruk gelegd op wraakacties in Israël zelf, het leger in de Palestijnse gebieden en de joodse nederzettingen. Hamas verdenkt de Syrische regering van ,,hoogverraad''. Vrijdag onthulde de Arabische krant in Londen Al-Hayat dat ,,een Arabisch land'' informatie over de verblijfplaatsen en wederwaardigheden van de Hamastop, onder wie Khaled Mashal en Sheik Khalil, had doorgegeven aan de Mossad.

Mashal zal hoogstwaarschijnlijk niet kunnen terugkeren naar Damascus, omdat de Syrische regering de kantoren van de Palestijnse organisaties heeft gesloten. Syrië heeft de VS over de sluiting van de Palestijnse kantoren geïnformeerd.

Mashal is het laatst gezien in Kairo, waar vertegenwoordigers van Palestijnse groepen onderhandelen over samenwerking in de Gazastrook nadat Israël de 21 joodse nederzettingen in 2005 zal hebben ontruimd. Mashal, op wie al eerder in Amman een Israëlische aanslag is gepleegd, zou in Syrië niet langer welkom zijn en op zoek zijn naar een ander Arabisch gastland.