Gegijzelde Bigley `is nog in leven'

Ken Bigley, de in Irak gegijzelde Britse ingenieur die vorige week een dramatische oproep deed aan premier Blair om hem te redden, is nog in leven.

Zijn broer Paul zei dat gisteravond te hebben gehoord van een bemiddelaar. Maar hij noemde Blairs weigering zich openbaar in te spannen voor de vrijlating een ,,kus des doods'' voor zijn broer. Paul Bigley sprak op een bijeenkomst in de marge van het Labour-congres, dat gisteravond in Brighton is begonnen.

Blair heeft eerder gewaarschuwd tegen het wekken van valse hoop en houdt vast aan het officiële standpunt geen concessies te doen aan terroristen. Paul Bigley zei dat Blair druk moet uitoefenen op de Amerikaanse president Bush om twee Iraakse vrouwen die gevangen zitten vrij te laten. Bush zou hun eerder aangekondigde vrijlating hebben geblokkeerd. Volgens Bigley volgt Blair slechts een routineus ,,script voor gijzelingen'', in plaats van zich echt in te spannen. ,,Het enige wat ik vraag is communicatie'', aldus Bigley, die wil dat de Britse regering in een fax aan media in het Midden-Oosten smeekt om vrijlating van de gijzelaar.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vorige week vrijdag in Bagdad 50.000 pamfletten verspreid met een oproep van Bigley's 86-jarige moeder om haar zoon vrij te laten. Zij heeft eerder op de televisie zo'n oproep gedaan, en werd daarna onwel. Dit weekeinde werd ze opnieuw in een ziekenhuis opgenomen.

Twee leden van de Muslim Council of Britain, een koepel van moslim-organisaties, zijn naar Bagdad gereisd voor overleg met geestelijk leiders in de hoop indirect contact te leggen.

Yusuf Islam, vroeger bekend als de popzanger Cat Stevens, heeft in een brief gevraagd om vrijlating van Bigley ,,om de goede naam van onze religie'' te behouden. De ex-zanger werd vorige week de toegang tot de Verenigde Staten ontzegd, omdat hij op een lijst van gevaarlijke individuen stond.

In Irak zou een eenheid van Britse elite-soldaten gereedgehouden worden voor de bevrijding van Bigley.