Fiery Furnaces

Er is al zo veel gewone popmuziek. Na alle eighties-revivals, nu-wave, nu-soul, nu-dit en nu-dat is het tijd voor ouderwetse oorspronkelijkheid. Daar ligt een taak voor The Fiery Furnaces, een weerbarstig elektrofolkduo dat volstrekt anders klinkt dan de The White Stripes, ook een duo uit Detroit en ook zijdelings geïnspireerd door traditionele Amerikaanse muziekvormen. Broer en zus Matt en Eleanor Friedberger doen geen concessies aan de oprechtheid van hun dwarse en onvoorspelbare kunstacademiepop. De rijkgevulde cd Blueberry Boat begint met het ongrijpbare conceptuele klankkunstwerk Quay cur, dat tien minuten alle kanten op springt tussen kermisachtige elektrobeats en de geagiteerde zang van Matt en Eleanor.

De ideeënrijkdom van The Fiery Furnaces zwabbert tussen opgewonden pianogepingel, psychedelisch gitaarspel, weirde geluidseffecten en prachtige zangmelodieën. Het meest hyperactief klinken ze in Mason City waar Eleanors lieve liedje wreed wordt overstemd door een drumritme dat als een virus bezit neemt van het nummer. Het is geen gemakkelijke cd, maar wel een bijzondere luisterervaring.

The Fiery Furnaces: Blueberry Boat (Rough Trade/distr. De Konkurrent)