Electoraal verlies voor CDU én SPD (Gerectificeerd)

De grote partijen CDU en SPD hebben gisteren bij lokale verkiezingen in Noordrijn-Westfalen aanzienlijke verliezen geïncasseerd. Desondanks zagen beide partijen in de uitslag redenen voor optimisme.

De christen-democraten moesten de grootste achteruitgang verwerken, maar blijven met 43,4 procent de grootste partij in het lokale bestuur. De SPD behaalde met 31,7 procent het slechtste resultaat ooit in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, maar het verlies was veel minder groot dan tot voor kort werd gevreesd.

De Groenen, de liberale FDP en diverse lokale lijsten boekten winst ten opzichte van de lokale verkiezingen in 1999.

De achttien miljoen inwoners van de deelstaat, die de grote steden van het Ruhrgebied omvat, kozen gisteren 400 nieuwe gemeenteraden. Ondanks de lokale diversiteit gelden de verkiezingen als graadmeter voor de politieke verhoudingen in Berlijn en als test voor regionale verkiezingen in Noordrijn-Westfalen, komend voorjaar. Het regionale bestuur van de deelstaat is in handen van een rood-groene coalitie, onder leiding van SPD-premier Peer Steinbrück.

CDU-voorzitter Angela Merkel onderstreepte dat de CDU, ook na een verlies van 6,9 procentpunten, nog steeds machtiger is dan SPD en Groenen samen. De voorzitter van de SPD, Franz Müntefering, legde de nadruk op het feit dat de SPD slechts 2,2 procentpunten heeft verloren en zag daarin een teken dat de neerwaartse trend voor de partij langzaam tot staan komt.

De verkiezingen vonden plaats op een belangrijk moment. Een week geleden moest de CDU ook al zware verliezen incasseren bij regionale verkiezingen in Brandenburg en Saksen. De verliezen hebben bij CDU en zusterpartij CSU tot verhoogde nervositeit geleid omdat hun positie toch niet zo onaantastbaar blijkt te zijn als lang werd gedacht.

Terwijl de SPD in de afgelopen maanden werd afgestraft voor het hervormingsbeleid van kanselier Schröder, groeide de populariteit van oppositiepartijen bijna vanzelf. De SPD, daarentegen, put moed uit het feit dat de verliezen minder groot zijn dan werd gevreesd.

In Dortmund wist de SPD de CDU-burgemeester te onttronen. In Keulen verloor de CDU 12,5 procentpunten, maar bleef nog net de grootste partij. In Düsseldorf blijft een CDU-burgemeester aan de macht, Bonn blijft in handen van de SPD.

In een aantal grote steden wordt de burgemeester pas aangewezen tijdens een beslissende verkiezingsronde in oktober.

Rectificatie

Verkiezingen Dortmund

In het bericht Electoraat verlies voor CDU én SPD (27 september, pagina 4) werd ten onrechte gemeld dat de SPD in Dortmund de CDU-burgemeester heeft onttroond. De SPD werd met 41,3 procent van de stemmen weer de grootste partij. De CDU verloor negen procentpunten en eindigde op 32,7 procent. Over het burgemeesterschap van de stad wordt in een definitieve verkiezingsronde op 10 oktober beslist. Zitten Oberbürgemeister Gerhard Langemeyer (SPD) behaalde zondag 48,1 procent van de stemmen, CDU-kandidaat Frank Hengstenberg kreeg 33,4 procent.