Dylan bezweek bijna onder roem

De Amerikaanse popzanger Bob Dylan (63) heeft in de tweede helft van de jaren zestig een zware crisis beleefd door de last van zijn enorme roem. ,,Het veranderde in een nachtmerrie'', zei Dylan gisteren in een interview met de Britse krant Sunday Telegraph.

Om rust te krijgen verhuisde Dylan naar het platteland in de staat New York, maar zijn fans volgden hem massaal. Dylan zei bang te zijn geweest dat een gestoorde fan hem of zijn familie op een dag zou aanvallen. Om die reden hield Dylan verschillende wapens in huis. Zijn creatieve proces raakte volledig geblokkeerd.

,,In de eerste jaren ging alles voor mij als een magisch tapijt, maar toen was het in een keer over'', vertelde Dylan. ,,Ik deed wat ik mijn hele leven had willen doen, maar plotseling had ik niet meer het gevoel het nog te kunnen doen.'' Gevraagd of hij tegen een geestelijke ineenstorting aanzat, antwoordde Dylan: ,,Ik denk van wel ja.''

Behalve druk van de roem voelde Dylan ook de druk van de verwachtingen. Hij was er helemaal nioet blij mee dat journalisten hem de ,,woordvoerder van zijn generatie'' noemden. ,,Niet alleen wilde ik dat niet zijn , ik had het ook niet nodig. Ik was niet de ceremoniemeester van welke generatie dan ook.''

Dylans autobiografie verschijnt volgende maand. Het Amerikaanse weekblad Newsweek heeft deze week een voorpublicatie. Dylan blijkt de hippie-tijd te hebben verfoeid. In werkelijkheid ,,droomde ik van een geregeld leven, met werktijden van negen tot vijf, van een huis met een laan vol bomen, een klein wit houten hekje en rozen in de tuin.''