Drentenaar is het dikst

Drentenaren zijn het dikst. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekendmaakte. Daarna volgen de overige noordelijke provincies. Het CBS hanteert de body mass index als maat voor overgewicht.

Begin jaren tachtig kampte in de vier noordelijke provincies al meer dan 35 procent van de volwassenen (20 jaar en ouder) met overgewicht. De zuidelijke provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland overschreden de 35-procentsgrens pas later. In de jaren negentig volgde de rest. In Drenthe worden altijd de hoogste percentages dikke inwoners gemeten. Afgelopen jaar is dit opgelopen tot 51 procent.

Utrecht had altijd de minste mensen met overgewicht. In 2003 had Utrecht met 41 procent het laagste percentage overgewicht. De verschillen in overgewicht worden slechts beperkt verklaard door de leeftijdsopbouw.