De taxichaufeurs hebben het druk in Amsterdam

Het openbaar vervoer in en rondom Amsterdam ligt plat. ,,Van mij mogen ze elke dag wel staken'', roept een taxichauffeur.

Een lange stroom forenzen, koffers, aktetassen en paraplu's in de hand, spoedt zich rond negen uur van het Centraal Station in Amsterdam over het Damrak en het Rokin. Met de blik op oneindig en een stevige tred lopen ze het centrum van de stad in, op weg naar kantoor. De tramrails liggen er verlaten bij en worden vandaag slechts door taxi's bereden. `Tram 4: rijdt niet. Tram 25: rijdt niet.'. Het openbaar vervoer in de hoofdstad ligt plat.

Op het stationsplein weerkaatst het geluid van de heiwerkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn tegen de gevel van het station. Geen piepende trams en bussen vandaag, wel veel toeterende atuo's. Bij de taxistandplaats is het dringen. ,,Van mij mogen ze elke dag wel staken'', roept een chauffeur. Waarvoor de ambtenaren van het Gemeentelijk Vervoersbedrijf staken? ,,Geen idee, het zal wel over geld gaan.'' Een collega weet het wel. ,,Prepensioen! Maar wij hebben toch geen pensioen'', roept hij en springt in zijn auto om een klant op te pikken.

Tussen toeristen en koffers probeert een vrouw een taxi te bemachtigen. Ze moet naar het Concertgebouw, ongeveer een half uur lopen. Te lang, vindt ze. Ze is aan de late kant, zegt ze, maar voor ze een taxi nam, wilde ze eerst verifiëren of de baas de kosten vergoedt. De staking van vandaag was ze helemaal vergeten, de reden weet ze ook niet. ,,Ongetwijfeld om geld. Maar ik vind de hele dag wel een beetje lang.''

Op station Duivendrecht staan de reizigers rijendik te wachten, zowel voor de richting Amsterdam als voor Utrecht. De stoptrein naar Amsterdam zuigt een perron leeg. Aan de andere kant staat het perron in de volle breedte nog mudjevol. ,,Helaas kunnen deze ochtend een aantal treinen niet rijden'', klinkt het door het station. De NS staakt niet mee, maar levert onbedoeld een extra bijdrage aan de chaos. Er is een stroomstoring tussen Amsterdam en Utrecht.

Enkele mensen heeft besloten de staking van metro, bus en tram te omzeilen door de fiets te nemen. Een Hindoestaanse man fietst voor het eerst op zijn nieuwe mountainbike. Als een razende trapt hij in het laagste verzet: ,,Ik weet niet hoe de versnelling werkt''.

Dat bij de herdenking van André Hazes vanavond in de Arena door de stakingen een chaos wordt verwacht, kan het trampersoneel bij de remise in de Lekstraat niet deren. In groepjes staan ze buiten te roken en koffie te drinken. ,,Die man heeft gewoon pech dat hij donderdag dood is gegaan'', zegt Cor Timmer. ,,Hazes?'', vraagt zijn collega Hans van Batenburg. ,,Balkenende, daar gaat het om. Wij prijzen hem de hemel in. Maar hij mag niet terugkomen.''

    • Tom Kreling