Coach Oranje wil geen play-offs

Marco van Basten kan zich niet vinden in de plannen voor een andere opzet van de eredivisie. De bondscoach is geen voorstander van het systeem met play-offs voor deelname aan Europees voetbal. Hij was ook graag tevoren over de nieuwe opzet van de competitie ingelicht.

De bondscoach reageerde gisteren op het door de eredivisieclubs gewenste nieuwe speelplan. Het overkoepelende orgaan van eredivisieclubs wil de competitie spannender en aantrekkelijker maken en daardoor ook meer inkomsten genereren. Als het aan de eredivisieclubs ligt, spelen de nummers twee tot en met vijf na de competitie volgens een knock-outschema om de beschikbare plaats in de voorronde van de Champions League en twee tickets voor de UEFA Cup. De verliezer van die duels krijgt tegen de winnaar van de nummers zes tot en met negen nog een kans op een derde ticket voor het UEFA-Cuptoernooi.

Van Basten weet zich met zijn kritiek door de trainers van Ajax, PSV en Feyenoord gesteund. Ook de politiek is geen voorstander van de plannen voor een andere competitie. Ze zijn bang voor meer risicoduels en dus meer politie-inzet.

Van Basten meent dat de eredivisie bij play-offs in ieder geval naar zestien clubs moet worden teruggebracht. ,,Als ik naar de ECV [eredivisieclubs] luister, gaat het alleen om de financiën'', aldus de bondscoach in Studio Sport. ,,De KNVB moet echter het niveau van de competitie omhoog brengen. Het nieuwe plan leidt tot meer wedstrijden. Het zou moeten leiden tot kwaliteitsverhoging.''

Een merendeel van de Nederlandse voetballiefhebbers is het oneens met Van Basten en juicht de plannen om de competitie van de eredivisie te veranderen toe. Dat blijkt uit een enquête van Maurice de Hond, die hij in opdracht van Studio Sport uitvoerde. Ruim de helft van de ondervraagde voetbalsupporters (55 procent) is voorstander van een systeem met play-offs. Slechts 23 procent ziet niets in de hervormingsplannen. Van een meerderheid van de ondervraagden (52 procent) mag de eredivisie uit zestien clubs bestaan.