Canadese wint het Vocalistenconcours

Het 45ste Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch is gisteravond gewonnen door de Canadese sopraan Measha Brueggersgosman. Naast de Prijs van de stad 's Hertogenbosch (10.000 euro) won ze ook de Heijmans Persprijs van 3500 euro en de Brabants Dagblad Prijs (2750 euro) voor de beste vertolking van een Nederlands lied.

Measha Brueggersgosman, een spectaculaire verschijning die herinnert aan de Amerikaanse sopraan Jessye Norman, maakte tijdens de finale niet alleen veel indruk met haar voortreffelijke en zeer geconcentreerde zingen in muziek van Strauss en Wagner, maar ook met haar veelzijdige repertoire en haar kwaliteiten als `performer' in humoristische liederen van Ives en Bolcom. Het `Nederlandse' lied waarmee ze won, was de orkestversie van Noche Oscura, dat als verplicht werk was gecomponeerd door Rob Zuidam. Noche Oscura bleek al in de halve finale een dankbaar stuk, dat met pianobegeleiding veel verschillende interpretaties opleverde.

De meeste prijzen waren voor de Nederlandse sopraan Cora Burggraaf. Ze won de tweede prijs (5000 euro), de Jongerenprijs, de Opera Zuid Engagement Award en de Caroline Kaartprijs (3500 euro). Burggraaf maakte gisteren vooral indruk met een stralend lyrisch gezongen Wo bin ich? uit Hänsel und Gretel van Humperdinck.

De derde prijs (2500 euro) was voor de Roemeense sopraan Irina Iodachescu, die in de finale zong in aria's van Bellini en Donizetti. Zij won ook de Heijmans Publieksprijs (3500 euro). De drie prijswinnaars kregen ter gelegenheid van het jubileum van het IVC van koningin Beatrix ook een zilveren medaille.

De Canadese tenor Colin Balzer won de Margie Weideman Prijs voor uitmuntende prestaties in liedvertolkingen. De nog slechts 22-jarige Belgische sopraan Ilse Eerens won de Arleen Augér Prijs (5000 euro). De Canadese bas Robert Pomakov kreeg de titel `laureaat van het IVC'.

Op de slotavond met het goed spelende Brabants Orkest waren na de voorronden van de 128 oorspronkelijk aangemelde zangers zes finalisten overgebleven. In de jury, onder voorzitterschap van Huub van Dael, zaten de vroegere winnares Nelly Miricioiu, Jard van Nes, Henk Smit, Rudolf Jansen, Peter de Caluwe, Kenneth Montgomery en Ivan van Kalmthout.

Internationaal Vocalisten Concours m.m.v. het Brabants Orkest o.l.v. Ivan Anguélov. Gehoord: 26/19 Theater aan de Parade, Den Bosch. Radio 4: 1/10 13 uur KRO.

    • Kasper Jansen