Bot: geen opgraving in zaak Erik O.

Minister Bot (Buitenlandse Zaken) heeft het openbaar ministerie (OM) afgeraden het lijk van de Irakees op te graven die – naar wordt aangenomen – is gedood door een kogel uit het wapen van de Nederlandse marinier Erik O.

Volgens de woordvoerder van Bot vindt Buitenlandse Zaken het om religieuze redenen ,,niet verstandig'' het overschot van de Irakees alsnog op te graven. De man kwam eind vorig jaar om het leven bij een schietincident. Het openen van graven ligt in de islamitische samenleving zeer gevoelig.

Het openbaar ministerie had minister Bot enkele maanden geleden om advies gevraagd. Nader onderzoek zou kunnen uitwijzen of de Irakees daadwerkelijk werd gedood met een kogel uit het wapen van Erik O. Na het incident zelf was zulk onderzoek achterwege gebleven.

Het was nog niet onmiddellijk duidelijk of het openbaar ministerie het advies van Buitenlandse Zaken zou overnemen. Zolang de zaak `onder de rechter' is, wil het OM hierover geen mededelingen doen.