Bijrol in Eindhoven voor voormalige PSV'ers

Arnold Bruggink had vooraf stiekem rekening gehouden met een heldenrol in het Philips Stadion. ,,De 0-1 maken en dan zonder juichen weglopen. Dat was mijn droom'', sprak de aanvaller nadat zijn nieuwe club Heerenveen met 4-0 van zijn oude liefde PSV had verloren. En daarmee bleef een glorieuze rentree van de oud-PSV'ers Bruggink en Klaas Jan Huntelaar zaterdagavond uit. De spitsen moesten het doen met gezang van de Eindhovense toeschouwers en vriendelijke schouderklopjes van hun voormalige collega's.

De 27-jarige Bruggink en de 21-jarige Huntelaar golden in het verleden als beloften van PSV, maar geen van tweeën wist de verwachtingen waar te maken. Hoewel beide spelers nog altijd door de aanhang van PSV op handen worden gedragen, lijkt een terugkeer naar de Eindhovense club uitgesloten.

Ruim een jaar geleden hield Bruggink het na zes seizoenen voor gezien bij PSV. De schaduwspits was na een jarenlange strijd om een plaats in het basiselftal aan een nieuwe uitdaging toe. Die vond hij bij Real Mallorca. Via de modale club uit de Primera Division hoopte hij de stap naar de top te kunnen maken. Het avontuur draaide op een teleurstelling uit, toen de voorzitter van Mallorca hem vorige maand gebood te vertrekken. Tien uur na die mededeling trad de teleurgestelde Bruggink in dienst van Heerenveen.

Bruggink keerde veel eerder dan verwacht terug naar de Nederlandse competitie. Met gemengde gevoelens kijkt hij terug op het uitstapje dat te kort duurde. Na een succesvol begin volgde na een trainerswissel een moeilijke periode. Bruggink was vastbesloten zich terug in het elftal te vechten, maar hij kreeg die kans niet. ,,Ik werd met de rug tegen de muur gezet. Ik moest plots weg'', legde Bruggink in de catacomben van het Philips Stadion uit. ,,Dat was een klap in mijn gezicht. Van de ene op de andere dag was ik werkloos. Ik kon naar Celta de Vigo. Maar dat wilde ik niet. Ik had het helemaal gehad. De eerste club die kwam was Heerenveen. Ik heb toen maar eieren voor mijn geld gekozen.''

En zo verruilde Bruggink in een tijdsbestek van een paar dagen zijn appartement in Mallorca voor een hotel in Heerenveen. De voetballer met de fluwelen traptechniek plant bewust zijn toekomst niet meer. ,,Sommigen mensen zullen zeggen dat ik niet hard genoeg ben. Maar ik ben een liefhebber. Ik wilde hoe dan ook voetballen. Ik had geen zin een half jaar op het strand te gaan liggen in Mallorca. Dan maar een stapje lager. Ik heb veel geleerd in het buitenland. Onder anderen dat ik niet te ver vooruit moet kijken. Voetballers zijn vee'', stelde de spits die een paar maanden salaris meekreeg van Mallorca.

Net als Bruggink niets hoefde te kosten, kon de Friese club ook het voormalige PSV-talent Huntelaar voor een habbekrats inlijven. De voetballer die bij PSV slechts één competitiewedstrijd speelde, besloot deze zomer afscheid te nemen van de Eindhovense topclub. Nadat Huntelaar op uitleenbasis voetbalde voor De Graafschap en AGOVV wilde hij niet op de tribune wegkwijnen bij PSV. De jeugdige aanvaller tekende een contract bij Heerenveen en PSV nam op zijn beurt Gerald Sibon over van de Friezen. Bruggink neemt binnenkort waarschijnlijk het leegstaande huis van Sibon over.

Sibon zat zaterdagavond geblesseerd op de tribune, Bruggink en Huntelaar begonnen in het basiselftal. ,,Ik heb alles op een rijtje gezet en ik heb gekozen voor mijn ontwikkeling als voetballer'', zei spits Huntelaar die dit seizoen al vier keer scoorde. ,,Bij Heerenveen krijg ik vertrouwen. Het gaat goed nu. Ik heb het naar mijn zin. Ik zie wel wat er in de toekomst gebeurt. Wie weet ga ik ooit nog naar PSV.''

Bruggink, die zelf als 21-jarige voor een toekomst bij PSV had gekozen, begrijpt Huntelaars de keuze voor Heerenveen. ,,Hij heeft hier een trainer die vertrouwen in hem heeft. Huntelaar heeft veel kwaliteiten. Hij is ontzettend gedreven. Leergierig. Hij is mentaal sterk en eigenwijs. Soms iets te zelfs. Ik zit samen met hem in een hotel naast het Thialf. We praten veel samen'', liet Bruggink weten.

Zo hadden ze samen het plan op grootste wijze hun terugkeer in het Philips Stadion te vieren. In de eerste helft was zowel Bruggink als Huntelaar dicht bij een treffer, maar PSV-doelman Gomes stond steeds in de weg. Zelfs het vroegtijdig uitvallen van de geblesseerd geraakte PSV-verdedigers André Ooijer (hamstring) en Alex (knie) bracht geen soelaas. En dankzij de Pool Tomas Rzasa, die op knullige wijze tegen twee gele kaarten aanliep, gaf Heerenveen vlak voor rust het duel uit handen. De Friese ploeg stortte als een kaartenhuis in elkaar. Bruggink en Huntelaar stonden erbij en keken ernaar. Het moment van persoonlijke glorie bleef achterwege. Zonder te juichen, maar ook zonder te scoren vertrokken de oud-PSV'ers weer naar Friesland.

PSV

4

Heerenveen

0

Ruststand 0-0. 49. Lucius 1-0, 56. Farfán 2-0, 63. Vennegoor of Hesselink 3-0, 74. Vennegoor of Hesselink 4-0. Schds: Luinge. Tsch: 31.000. Rode kaart: 45. Rzasa (Heerenveen) 2x geel. Gele kaart: Van Bommel en Vennegoor of Hesselink (PSV).

    • Koen Greven