Betoging tegen regime in Iran

Duizenden Iraniërs hebben gisteren gehoor gegeven aan een oproep van de oppositie om te demonstreren tegen het islamitische regime. In de hoofdstad Teheran stond het verkeer in het centrum geruime tijd vast met massa's toeterende auto's. Sommige demonstranten deelden gebak en bloemen uit aan voorbijgangers en politieagenten, die maar mondjesmaat optraden tegen de menigte.

De afgelopen weken is Iran in de ban van een vanuit de Verenigde Staten opererende oppositiefiguur, dr. Ahura Pirouz Khaleghi Yazdi, die heeft aangekondigd op 1 oktober met tientallen vliegtuigen vol medestanders in Iran te landen. Het regime wordt binnen hetzelfde tijdsbestek omvergeworpen, zo voorspelt hij. Dagelijks maakt Khaleghi Yazdi melding van zijn vorderingen tijdens zijn programma op de satellietzender Rang-a-Rang, die werkt vanuit Californië in de Verenigde Staten.

Hoewel satellietontvangers verboden zijn in Iran, bezitten naar schatting 10 tot 25 miljoen huishoudens een schotelontvanger. Er zijn meer dan twaalf Iraanse satellietzenders die vanuit de VS opereren. Aanvankelijk reageerden de meeste zenders met scepsis op de plannen van Khaleghi Yazdi, maar nu zijn boodschap in goede aarde valt in Iran heeft een aantal zenders de handen ineengeslagen.

Gistermiddag verzamelden zich aanvankelijk enkele honderden demonstranten voor de ingang van de universiteit van Teheran. Mensen feliciteerden elkaar op straat met de naderende implosie van het regime. De satelliettelevisiezenders coördineerden de protesten door deze rechtstreeks uit te zenden en de mensen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

Dr. Khaleghi Yazdi is een kleurrijke figuur die in Nederland heeft gestudeerd en werkt als luchtvaartconsulent. Hij is een aanhanger van het pre-islamitische zoroastrische geloof. Volgens hem zal 1 oktober een nieuw besef op de wereld neerdalen dat het Iraanse volk zal doen inzien dat het tijd is om het regime van de geestelijken vreedzaam omver te werpen.