Zorgverzekeraar kent geen grenzen

,,Als onze klant nu met zijn verwijsbriefje van de Nederlandse huisarts bij een Duits ziekenhuis staat, komt er absoluut geen poespas meer aan te pas. Geen papieren meer, geen gedoe meer, dus ook geen financiële rompslomp, ze hoeven ook niks meer voor te schieten. De Duitse verzekeraar betaalt de rekening, en rekent daarna rechtstreeks met ons af.''

Mike Leers, voorzitter van de raad van bestuur van de Tilburgse zorgverzekeraar CZ, opereert met zijn bedrijf steeds Europeser. De zorgverzekeraar, de nummer drie in Nederland, kent allang geen grenzen meer. CZ werd zes jaar geleden steeds nadrukkelijker geconfronteerd met klanten, die naar België of Duitsland uitweken, ook wegens de grote tekorten in de Nederlandse zorg.

De zorgverzekeraar heeft in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland veel klanten en zij vinden het geen probleem om de grens over te gaan. De zorgverzekeraar probeerde daarvoor een oplossing te vinden, maar stuitte tegen een woud van regels, vooral bij ziekenfondsverzekerden. Voor hen hield de verzekering letterlijk bij de grens op, zegt Leers.

Dus sloot CZ een deal met een paar grote Krankenkassen in Duitsland. ,,Wij liften mee met de overeenkomsten die jullie met ziekenhuizen en artsen afsluiten, en jullie liften mee op die van ons. Zo kunnen wij van de goedkopere ziekenfondstarieven in Duitsland gebruik maken'', zei Leers tegen zijn Duitse collega's.

,,Inmiddels hebben we vergelijkbare overeenkomsten met Belgische verzekeraars. Geen groots geouwehoer, maar praktisch en pragmatisch.'' Belgische en Duitse zorgverzekeraars treden voor elkaars klanten op. Om het hun klanten makkelijk te maken heeft CZ een internationale zorgpas gemaakt. Al veertienduizend verzekerden hebben hem op zak.

De twee miljoen klanten van CZ kunnen zich nu al vijf jaar in België en Duitsland bij gecontracteerde ziekenhuizen of artsen laten behandelen. Een mogelijkheid die ook in het deze week gepresenteerde nieuwe zorgstelsel van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) blijft bestaan.

Van Brussel heeft CZ weinig profijt gehad. ,,Uit Brussel komen ontzettend mooie blauwdrukken, maar van blauwdrukken word je niet beter'', zegt Leers. Brussel zegt bijvoorbeeld: de mobiliteit van de patiënt moet worden vergroot worden en vervolgens wil Brussel dat formaliseren. Maar voordat iets geformaliseerd is, ben je jaren verder.

,,Bovendien is de uitkomst de grootste gemene deler van alle opvattingen van alle lidstaten. En dat hoeft niet te passen in Nederland. Allemaal leuk en aardig, maar wij gaan gewoon door met onze eigen plannen.''

Met drie belangrijke arresten van het Europese Hof van Justitie [waarin het Hof patiënten het recht gaf voor behandeling naar het buitenland te gaan bij wachtlijsten of het ontbreken van de behandeling in eigen land, red.] kwam Brussel wel nadrukkelijker op de kaart, maar daar gingen jaren overheen. ,,Met die aangename wind in de rug hebben we ons beleid in de grensregio's uitgebreid'', zegt Leers.

Of de nieuwe zorgverzekeringswet van Hoogervorst wel `Europa-proof' is, weet hij niet. Leers heeft het kritische commentaar van de Raad van State nog niet goed kunnen lezen. Hij hoopt vurig op snelle duidelijkheid uit Brussel. ,,Als een nationaal stelsel niet Europa-proof is, krijg je vroeg of laat houdbaarheidsproblemen.'' Maar met de nieuwe wet krijgt de verzekerde wel veel meer te zeggen. ,,Wat willen we als samenleving en consument nog meer? Ik mag aannemen dat politiek Den Haag die gouden bal eindelijk zal inkoppen.''