Vijftigplus sex-appeal

Rimpelbloot doet het goed. Na het succes van de Engelse calendar-girls-op-leeftijd is er nu de Nederlandse 50PlusKalender.

Een druiventros, een fruitmand, een knie of een arm, een vlag, een antiek ogend schrijfbureau, een boeket droogbloemen, een roman van eigen hand en diverse draperieën onttrekken de intiemste lichaamsdelen aan de blik van de toeschouwer. Het was nu eenmaal niet de bedoeling ,,een Playboy'' te maken, zegt Alexander van de Kerkhof, coördinator van het Comité Nationale Dag van de Ouderen en initiatiefnemer van de zojuist verschenen 50PlusKalender.

De bekende en onbekende vrouwen die op de twaalf kalenderbladen ongekleed poseren, zijn de blikvangers van een ,,bewustwordingscampagne''. Het gaat, aldus het comité, niet om ,,het meest strakke vel, de meest ronde vormen, de meest slanke verschijning of het blondste haar''. Hier gaat het om ,,de zelfverzekerde blik, de look van `ik ben er en ik doe nog mee', de sex-appeal die ook bij 50-plussers vanzelfsprekend aanwezig is, maar waar nog wel eens lacherig om wordt gedaan.''

Tot de bekende vrouwen, wier vormen door de fotografe Patricia Steur decent werden vereeuwigd, behoren de door RTL afgedankte presentatrice Viola Holt, die zich in een vlag wikkelde, de zangeres Sandra Reemer met champagne op de bank, de schrijfster Marion Bloem als de uit een schelp oprijzende Venus van Botticelli, de voormalige Toppop-danseres Penney de Jager, de veelvuldig verbouwde Marijke Helwegen die optreedt als mascotte voor de plastische chirurgie, en de buikdanseres Yonina die op het decemberblad deels wordt bedekt door een extra grote kerstmannenpuntmuts. De onbekendere vrouwen zijn finalisten uit een missverkiezing die het comité eerder voor 50-plussers organiseerde.

Aanvankelijk had ook de zangeres Willeke Alberti beloofd zich belangeloos voor de camera bloot te geven, maar zij trok zich een maand geleden terug nadat De Telegraaf van haar deelname kond had gedaan. ,,Ik vind het een geweldig goed doel, maar mijn grote bezwaar is dat iedereen er van tevoren over praat'', zei ze. ,,Nu mijn naam is uitgelekt, komt er zo'n sensationeel sausje overheen, dat ik bezwaarlijk vind.'' Van de Kerkhof zegt haar standpunt te respecteren: ,,Het was inderdaad uit de context gehaald. Pas nu de kalender is verschenen, ziet iedereen wat onze bedoeling is. Het gaat om bewustwording, dat is meer dan zomaar met je blote kont op een kalender staan.''

De coördinator heeft het idee ontleend aan de geruchtmakende kalender van een groep Engelse plattelandsvrouwen, waarvan een paar jaar geleden 100.000 exemplaren zijn verkocht – en waarover ook de populaire film Calendar girls werd gemaakt. Toen die film vorig jaar op het Vlissingse festival Film by the Sea draaide, poseerde festivalvoorzitster Hedy d'Ancona op soortgelijke wijze voor het affiche. ,,Ze stond daar toen in al haar naakte schoonheid op'', aldus Van de Kerkhof. Het feit dat d'Ancona eveneens voorzitster is van het Comité Nationale Dag van de Ouderen, heeft hem er niet toe gebracht haar voor zijn kalender te vragen: ,,Dat zou een beetje dubbelop zijn.''

Ook de presentatrice Catherine Keyl, die de kalender woensdag ten doop hield op de 50PlusBeurs in Utrecht, was zelf niet uitgenodigd te poseren. ,,Je hebt een lijstje met namen'', zegt de coördinator, ,,en op een gegeven moment heb je genoeg gegadigden. Bij de presentatie heeft Catherine niet gezegd of ze zou hebben meegedaan. Ze zei wel, dat ze misschien volgend jaar zou meedoen, maar dat zei ze met een knipoog.''

De eerste 50PlusKalender is vervaardigd in een oplage van 5.000 exemplaren, waarvan er al 900 werden verkocht tijdens de eerste middag dat de site in bedrijf was. ,,Dat schijnt in kalenderland heel veel te zijn'', weet Van de Kerkhof. ,,Of er desnoods een herdruk komt, weten we nog niet. Wel brengen we, als het zo doorgaat, wellicht nog een special edition voor de feestdagen uit. Een duurdere versie, die we dan ook via de winkels zouden verkopen.''

De opbrengst is bestemd voor het Nationaal Fonds Ouderenhulp, dat projecten bekostigt ter bestrijding van armoede onder bejaarden. ,,Zoiets zouden we zelf nooit maken, omdat sommige ouderen zich eraan zouden storen'', zegt woordvoerder Elke van Wageningen. ,,Voor de één is het heel mooi, heel netjes en heel kunstzinnig gedaan, maar een ander zal het toch iets te gewaagd vinden. Daar moeten we natuurlijk rekening mee houden. Al vinden we het geen enkel probleem om geld te ontvangen als dit project succesvol is.''

De enige kritiek die Van de Kerkhof ter ore is gekomen, kwam van een enkele bejaarde die zich afvroeg of behoeftige leeftijdgenoten afhankelijk moeten zijn van blote vrouwen. ,,Er werd gezegd dat bejaardenhulp eigenlijk een taak van de overheid is – en dat kan ik alleen maar onderschrijven.''

50PlusKalender, €10,00. Zie ook www.50pluskalender.nl

    • Henk van Gelder