Verdeeldheid over Iraakse verkiezingen

In Washington is verdeeldheid ontstaan over de haalbaarheid van de verkiezingen in Irak. Onderminister van Buitenlandse Zaken Armitage verschilde openlijk van mening met minister Rumsfeld (Defensie).

Armitage zei gisteren ten overstaan van een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat de verkiezingen in januari ,,voor alle burgers toegankelijk moeten zijn''. Rumsfeld had daar een dag eerder nog zijn twijfel over uitgesproken. Hij zei tegen een commissie van de Senaat dat de verkiezingen mogelijk niet in het hele land zullen plaats hebben omdat het in bepaalde delen te gevaarlijk is. Met de uitspraak dat ,,niets perfect [is] in het leven'' bagatelliseerde hij die mededeling direct.

Maar Armitage was er een dag later veel aangelegen te verklaren dat het weldegelijk de bedoeling is dat alle Irakezen de kans krijgen om in januari hun eigen volksvertegenwoordigers te kiezen. ,,We zullen zeer ons best doen om [de verkiezingen] ook in de probleemgebieden [...] te houden'', zei hij. Op de vraag of gedeeltelijke verkiezingen worden overwogen, antwoordde hij: ,,Neen, nu niet. Daarvan ben ik mij niet bewust''.

Rumsfeld zei gisteren ten overstaan van journalisten dat ,,iedere Irakees recht heeft om te stemmen'', maar hij herhaalde ook zijn dag ervoor genoemde argument dat sommige gebieden te gevaarlijk zijn om stembureaus te openen. Donderdag zei hij daarover: ,,Zijn [niet volledig perfecte verkiezingen] beter dan geen verkiezingen? Nou en of.''

De Iraakse interim-premier Ayad Allawi heeft nog niet op de kwestie gereageerd, maar eveneens donderdag zwoer hij nog tijdens een toespraak in het Amerikaanse Congres dat de verkiezingen doorgaan zoals gepland. Het nieuws over aanhoudend geweld in Irak noemde hij eenzijdig omdat er naar zijn zeggen veel vooruitgang is geboekt in Irak.

Carlos Valenzuela, de leider van het team van de Verenigde Naties dat de verkiezingen voorbereidt, had ook kritiek op de uitspraken van Rumsfeld. Hij noemde speculaties over al dan niet volledige verkiezingen ,,onbehulpzaam''. Irakezen zouden zo mogelijk het gevoel krijgen dat zij buiten het democratische proces worden gehouden. ,,Het is zeer complex'', zei Valenzuela. ,,Maar we geloven dat het haalbaar is.''

Hoe complex de situatie in Irak is blijkt uit het aanhoudende geweld en de ontvoeringen. In navolging van de Egyptische ingenieurs die donderdag uit hun kantoor in Bagdad werden ontvoerd, zijn gisteren nog eens vier Egyptenaren ontvoerd. Zij werden samen met twee Iraakse medewerkers door gewapende mannen meegevoerd op het moment dat zij bezig weren telecomapparatuur te installeren. De Egyptenaren zijn allen werkzaam voor Orascom, een telecombedrijf uit Egypte.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf heeft de ontvoering geen politieke achtergrond, maar gaat het de gijzelnemers om geld.

De twee Egyptenaren die donderdag werden ontvoerd waren software ingenieurs. Hun ontvoering had plaats in een welvarende Bagdadse wijk, vlakbij de plaats waar eerder deze week twee Amerikanen en een Brit werden ontvoerd. De twee Amerikanen zijn inmiddels vermoord. Over de Brit is nog altijd niets bekend.