Verbazing en irritatie over nieuwe opzet

De politie, burgemeesters en politici voelen zich overvallen door het besluit van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) om met ingang van volgend seizoen play-offs aan de reguliere competitie toe te voegen.

Volgens de nieuwe opzet worden meer wedstrijden gespeeld en is de kans groot dat het aantal zogeheten `risicowedstrijden' toeneemt. Bovendien is extra politie-inzet vereist als in het seizoen 2005/2006 op tweede kerstdag en nieuwjaarsdag gevoetbald gaat worden.

De verschillende instanties zijn vooral verbaasd dat ze vooraf niet op de hoogte zijn gebracht. ,,Wij zijn door deze plannen overvallen. We zien het voorlopig maar als eenzijdige plannen waarin de politie nog ruimte krijgt om zaken in te veranderen'', zegt een woordvoerder van het Nationaal Politie Instituut.

Volgens de Haagse burgemeester Deetman brengt de nieuwe opzet van de voetbalcompetitie de discussie over betaling door de KNVB van extra politie-inzet dichterbij.

Verschillende fracties in de Tweede Kamer hebben laten weten opheldering te willen over de mogelijk grotere inzet van de politie. Tweede-Kamerlid Atsma (CDA) vindt het onverstandig om in te zetten op extra politie bij het voetbal. Zijn collega Van Heemst (PvdA) laakt het feit dat er (nog) geen overleg met de overheid heeft plaatsgehad. ,,Ze nemen een weloverwogen risico dat een burgemeester een stokje steekt voor meer risicowedstrijden.''

Het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) was ook niet op de hoogte van het besluit van de eredivsieclubs. ,,Kan de KNVB dergelijke plannen aangeven, en moet de overheid zomaar volgen?'', stelt een woordvoerder van het CIV. ,,Laat duidelijk zijn: meer wedstrijden, is meer politie. Dat kan een probleem geven. Maandag gaan we in overleg met onder meer de burgemeesters en de KNVB.''

Competitieleider Van Oostveen van de KNVB merkt op ,,dat de politie-inzet in ons omringende landen veel hoger is dan in Nederland. In die zin is de nu gevoerde discussie eigenlijk een non-discussie.'' Van Oostveen denkt dat het beter is als de betrokkenen zich eerst laten voorlichten over de nieuwe competitie-opzet. ,,Wij hebben bijvoorbeeld uitgerekend dat zestien extra wedstrijden de overheid tenminste 5 tot 6 miljoen euro extra inkomsten oplevert, alleen al uit extra btw-inkomsten.''

PSV is de enige van de achttien eredivisieclubs die de plannen niet steunt. Een woordvoerder van de club: ,,Stel we zijn de hele competitie lang in de race om het kampioenschap, maar eindigen met een uitgebluste selectie als tweede. Dan kunnen we tegen de nummer vijf alsnog onze plek in de voorronde van de Champions League verspelen en daarmee elf miljoen euro aan inkomsten mislopen'', stelt hij. ,,Bovendien doen we aan het einde van het seizoen graag mee aan buitenlandse toernooien.''

Ook bondscoach Marco van Basten werd verrast. Aan het einde van de persconferentie stak hij gisteren zijn hoofd om deur in een zaaltje in Zeist. De oud-spits vertrok toen hem werd beloofd dat hij bijgepraat zou worden.