Van Hove `gewaagd'

Ivo van Hoves regie van Henrik Ibsens Hedda Gabler bij de New York Theatre Workshop is deze week redelijk goed ontvangen bij pers en theaterpubliek. De criticus van de New York Times sprak van een ,,verfrissend gewaagde revival''. ,,Van Hove gebruikt Ibsens tekst om een hedendaagse cultuur te weerspiegelen, waarin eenzaamheid, zelfingenomenheid en emotionele zelfbevrediging om de voorrang strijden'', aldus de Times. Ook het vakblad Variety was te spreken over Van Hoves ,,verrassende'' en ,,meeslepende'' regie. Op de première dinsdagavond werd het stuk in een volle zaal met een halve staande ovatie en ook wat boegeroep ontvangen. Van Hove plaatst Hedda Gabler in een vrijwel leeg decor van Jan Versweijveld, en geeft Ibsens verhaal over een verveelde vrouw in een zielloos huwelijk een moderne lading.

Voor zijn vierde gastregie bij de NY Theatre Workshop, een belangrijk podium voor experimenteel toneel in de East Village, verbleef Van Hove ruim een maand in New York. Het grootste verschil tussen Amsterdam en New York vindt hij dat Amerikaanse acteurs altijd ad hoc bij elkaar worden gezocht. Er zijn nauwelijks ensembles. ,,Je bent veel tijd kwijt met audities, en je moet maar afwachten of de groep als geheel werkt'', zegt de 45-jarige regisseur. Hoofdrolspeelster Elizabeth Marvel, bij tv-kijkers bekend uit de serie The District, is enthousiast over Van Hove. ,,Ivo probeert zoveel mogelijk uit je te halen. Voor acteurs is dat geweldig. Amerikaanse regisseurs werken vaak vanuit hun luie stoel.''