Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Vrouwelijke topondernemers leggen de plannen van het kabinet langs de feministische meetlat. En de vraag of de parlementaire journalistiek slaafs is geworden en uit is op relletjes. Een debat hierover tussen Klaas de Vries, ex-minister van Binnenlandse Zaken en Tweede-Kamerlid voor de PvdA, en Kees Lunshof, adjunct-hoofdredacteur van de Telegraaf. Ned.3, 12.10-13.00u.

Netwerk. Over het vmbo: leraren en directeuren willen een drastische wijziging van hun onderwijssysteem. Grote groepen van hun leerlingen zijn niet geschikt om met hun neus tussen de boeken te zitten. Zij moeten met hun handen aan het werk kunnen. En aandacht voor de rechtszaak van Eric O. Ned.1, 20.16-20.51u.

DOCUMENTAIRE

Close-up: Hollands licht. Kunsthistorici, kunstenaars en wetenschappers proberen een antwoord te geven op de vragen die de mythe oproept van het intrigerende Hollandse licht, zoals dat vooral in de schilderkunst gestalte kreeg. Ned.1., AVRO, 18.35-19.30u.

Tegenlicht. Amitai Etioni, de `waardenfluisteraar' van premier Balkenende. Zie TV-Vooraf. Ned.3, VPRO, 20.55-22.00u.

Het geluk van Nederland: Kutnijd of solidariteit? Over vrouwen die elkaar altijd de maat nemen en al te mooie of intelligente vrouwen naar beneden halen omdat zij bedreigend zijn voor de anderen. In deze aflevering worden vrouwen op Nijenrode met elkaars gedrag. Wereldkampioene boksen Esther Schouten en wereldkampioene kickboksen Ilonka Elmont gaan openlijk met elkaar op de vuist. Ned.3, VPRO, 23.14-23.51u.

DRAMA & KUNST

Vrije Geluiden.The Speaking Hand, film over de virtuoze tablaspeler Zakir Hussain. Ned.3, VPRO, 11.00-12.00u.

Freek de Jonge: De Vergrijzing. Wekelijks tv-feuilleton vanuit het Compagnietheater. Afl. 4: De loods. Ned.3, VPRO, 22.12-23.14u.

R.A.M. Nederlands Film Festival 2004. Gast van het jaar Jean van de Velde bekritiseert de verschillende buitenlandse versies van zijn voetbalfilm All Stars. In Utrecht is een aantal voetbalfilms te zien. Verder cabaretier Theo Maassen over zijn favoriete Nederlandse films. Ned.3, VPRO, 23.51-00.22u.

FILM

Madame Jeanette (Paula van der Oest, 2004, Nederland). Vrolijke, all-Surinaamse liefdestragi-komedie speelt in de Bijlmer. Televisiefilm zocht vergeefs naar een bioscooproulement en werd ten slotte met veel succes vertoond in één Amsterdams filmtheater. De mooie liefde van Creoolse Ted en Hindoestaanse Bibi wordt zwaar op de proef gesteld als blijkt dat Ted zich met criminelen heeft ingelaten. Maar alle `goeien' komen gelouterd uit de swingende film tevoorschijn. Ned.3, 13.57-15.28u.

Het 14de kippetje (Hany Abu-Assad, 1998, Nederland). Arnon Grunberg schreef het postmoderne gebakken-lucht-scenario van tragikomisch speelfilmdebuut van de latere jokkebrokkende regisseur van Rana's Wedding en Ford Transit. Landerig gezelschap vrienden en familieleden wacht, al drinkend, in restaurant op feestvarkens Antonie Kamerling en Thekla Reuten. Ook met Dirk Zeelenberg, Peter Paul Muller, Kasper van Kooten, Victor Löw. Trok destijds krap 30.000 bezoekers. RTl5, 14.20-15.55u.

Ciske de rat (Guido Pieters, 1984, Nederland). Effectieve verfilming van Piet Bakkers beroemde roman laat Cis Vrijmoeth, een innemend Amsterdams schoffie, in de jaren dertig in conflict komen met onredelijke autoriteiten en per ongeluk zijn moeder vermoorden. Maakte van Danny de Munk een bekende Nederlander. Ook met Willeke van Ammelrooy, Peter Faber, Herman van Veen, Linda van Dyck. RTL5, 15.55-18.00u.

Kingpin (Peter & Bobby Farrelly, 1996, VS). Tweede film van de regisseurs van Dumb & Dumber is puberale klucht over een aan lager wal geraakte bowling-kampioen en een onnozele telg uit een boerenfamilie van de Amish-stam. Met Woody Harrrelson, Randy Quaid, Bill Murray en veel toiletlol. Veronica, 20.30-22.40u.

Moulin Rouge (Baz Luhrmann, 2001, Australië/VS). In een denkbeeldig Parijs gesitueerde musical wordt bordkartonnen verhaaltje (arme schrijver wordt verliefd op de ster van de nachtclub) uiterst spectaculair door schreeuwerige decors, overdadige kostuums, duizelingwekkende camerabewegingen en een krankzinnig snelle montage. Met Nicole Kidman. Ewan McGregor. Yorin, 20.30-22.55u.

Rear Window (Alfred Hitchcock, 1954, VS). Essentiële Hitchcock-klassieker met James Stewart als een tijdelijk aan een rolstoel gekluisterde nieuwsfotograaf die overburen begluurt en Raymond Burr van moord verdenkt. Verloofde Grace Kelly en vriend Wendell Corey geloven hem niet. Behalve thriller over voyeurisme ook een studie over angst voor het huwelijk. Maandag, SBS6, 15.15-17.20u.

RADIO

O.V.T. Sjaak van der Velden over de geschiedenis van stakingen, Amerika-kenner Hans Veldman over de geschiedenis van campagnevoeren, Thorbecke-biograaf Jan Drentje, Peter Brusse spreekt een column, Han van der Horst en Paul Arnoldussen bespreken boeken, films en tentoonstellingen en slot van een documentaire over het Vrijwilligerslegioen dat met de Duitsers tegen de Russen vocht in WO II. Radio 1, VPRO, 10.00-12.00u.

Radio 1 Journaal. Te gast zijn PvdA-voorzitter Ruud Koole, Europarlementariër voor D66 Sophie in 't Veld, oud-staatssecretaris Michel van Hulten en Amerika-kenner Jan Donkers. Radio 1, NOS, 12.00-14.00u.

Opium. Manon Spierenburg over haar boek `De Zeepfabriek' over de wereld achter de soap-industrie, muzikant Clous van Mechelen, gastcolumn van Dana Linssen en muziek van Henk Hofstede. Radio 1, AVRO, 19.04-20.00u.