Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Schrijver/journalist Niek van der Oord reconstrueert via brieven en foto's van zijn moeder de geschiedenis van zijn familie die voor het grootste deel werd uitgemoord tijdens de oorlog. Ned.2, 18.25-19.10u.

Knevel op zaterdag. Naast een reportage over de toenemende kritiek op windmolenprojecten aandacht voor haatprediking in de Arabische media, inclusief fragmenten van diverse Arabische zenders over de zelfkritiek van de hoofdredacteur van Al Arabia. Ned.1, 20.31-21.04u.

Nova New York. Talkshow vanuit New York in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 2 november. Ned.3, 22.20-23.10u.

R.A.M. Nederlands Film Festival. Een portret van de onlangs overleden regisseur Wim Verstappen. Verder o.m. gesprekken met Mischa Alexander, scenarioschrijver van Ellis in glamourland, en Marieke van der Pol, scenarioschrijster van De Tweeling. Ned.3, 01.18-01.43u.

DOCUMENTAIRE

Levy en Sadeghi, de lobbyisten. Levy en Sadeghi gaan zes weken lang lobbyen voor president Bush, de onvermoeibare strijder voor een veilige en vredige wereld, die een tweede termijn verdient. Eerste deel van een zesdelige serie over een Nederlandse campagne in de VS. Ned. 3, 23.12-23.23u.

PRAATPROGRAMMA

Nachtwacht: Niet iedereen is gelijk. Volgens advocaat Luc Walleyn mogen alle Belgen dan wel gelijk zijn voor de wet, dat gelijkheidsprincipe blijft niet overeind als we voor de rechter moeten verschijnen. De advocaat stelt dat mensen uit de laagste sociale milieus of uit andere culturen systematisch worden achtergesteld. Canvas, 22.30-23.20u.

KUNST

Weeldekwartier: Verzamelen! Vierde deel van een reportageserie over tentoonstellingen in de Nederlandse musea. Deze keer de Caldic-collectie in het Singer Museum Laren. 17.06-17.35u.

FILM

Een maand later (Nouchka van Brakel, 1987, Nederland). Prettig professionele verfilming van Jan Donkers' luchtige toneelstuk over de tijdelijke levensruil van een echtgenote/moeder uit welgesteld milieu en een overtuigd vrijgezel. Renée Soutendijk en Monique van de Ven blijven per saldo lieve meisjes in film die durf ontbeert. Regisseuse van Het debuut en Van de koele meren des doods permitteert zich slechts beschaafde grapjes. RTL5, 20.30-22.35u.

The Insider (Michael Mann, 1999, VS). Verbeten paranoia-thriller is gebaseerd op geruchtmakend artikel uit Vanity Fair uit 1966 waaruit bleek dat de tabaksindustrie welbewust verslavende stoffen aan sigaretten toevoegt. Russell Crowe speelt de zenuwachtige kroongetuige die alles te verliezen heeft. Maar alle aandacht wordt getrokken door de permanent telefonerende onderzoeksjournalist Al Pacino. Net5, 21.00-23.55u.

Pleasantville (Gary Ross, 1998, VS). Plezierige fantasie over twee Amerikaanse tieners uit de jaren negentig, die op magische wijze in een Amerikaanse sitcom uit de jaren vijftig terechtkomen. Hun aanwezigheid zorgt ervoor dat de zoete, zwart-witte wereld van Pleasantville langzaam in kleur verandert – en even zoet blijft. BBC2, 23.00-0.55u.

All Stars (Jean van de Velde, 1997, Nederland). Met veel vaart gefilmde tragikomedie, van de regisseur van Lek en Floris, over voetbal en ouder worden heeft enkele zwakke plekken, maar onderscheidt zich door enthousiast ensemblespel en typisch Hollandse beelden. Zeven jongens maken voorafgaand aan hun 500ste competitiewedstrijd de balans op van hun leven en vriendschap. Leidde tot tv-serie. Ned.3, 23.23-1.18u.

The Three Musketeers (Richard Lester, 1974, VS). Plezierig ironische en chique verfilming van overbekende geesteskinderen van Alexandre Dumas. Met Oliver Reed, Raquel Welch, Richard Chamberlain, Michael York. Ned.1, 0.01-1.49u.

eXistenZ (David Cronenberg, 1999, Canada/Frankrijk/Engeland). Canadese sciencefictionregisseur Cronenberg trekt de kijker mee in proefsessie met een nieuw soort computerspel. In eXistenZ plugt de speler direct in op zijn centrale zenuwstelsel en dat van de ontwerpster. Maar op haar hoofd rust een fatwa, uitgesproken door haar vijanden, de Realisten, die ook meespelen. Net5, 0.30-2.15u.

Vertigo (Alfred Hitchcock, 1958, VS). Essentiële Hitchcockthriller behoort, net als Rear Window, tot de meest geplagieerde films uit de geschiedenis. Ex-politieman James Stewart kan uit hoogtevrees niet voorkomen dat Kim Novak de dood vindt en komt dan een vrouw tegen die als twee druppels water op haar lijkt. SBS6, 1.35-3.50u.

RADIO

Opium. Kristien Hemmerechts reisde per tandem door het verre Vietnam en schreef daar het boek V. Notities bij een reis door Vietnam. Verder o.m beeldend kunstenaar Hans Eijkelboom die dagelijks talloze snapshots maakt rondom één onderwerp, zoals moeders en dochters, mensen in rode donsjas of mannen met Rolling-Stones-shirts. In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is momenteel zijn expositie 160 dagen uit de Fotonotities 1992-2004 te zien. Kunsthistoricus Liesbeth Brandt-Corstius bezocht de tentoonstelling Carel Fabritius - de jonge meester in het Mauritshuis in Den Haag. Radio 1, 19.00-20.00u.

Simek 's nachts. Oud-Journaalverslaggever Harmen Roeland werd enige tijd geleden eerst in het water van het IJ geduwd en even later door dezelfde verwarde man neergestoken. Harmen Roeland is nu aan één oog blind. Een reconstructie van de gebeurtenissen op de dag. Radio 1, 0.02-1.00u