Stijging van verkoop door Eneco

Eneco heeft zijn aandeel in de zakelijke markt met een kwart vergroot. Dat maakte het energiebedrijf gisteren bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Eneco schrijft de stijging toe aan de scherpe prijs waartegen het gas en elektriciteit heeft aangeboden. Door het hoge energieverbruik letten bedrijven veel scherper op de prijs dan huishoudens. ,,Ieder jaar gaan ze op zoek naar de beste aanbiedingen'', zegt de Eneco-woordvoerder. ,,Dat betekent wel dat je ze ook zo weer kwijt kunt zijn.'' Eneco verloor vorig jaar veel zakelijke klanten, maar het bedrijf denkt dat het nu meer klanten heeft dan voor de daling.

Het bedrijfsresultaat over de eerste zes maanden steeg met 27,8 procent naar 225 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 124 miljoen euro, een stijging van 34 procent. Behalve door het hogere marktaandeel komt de hogere winst volgens Eneco door lagere bedrijfskosten. De kosten voor de liberalisering, voornamelijk nieuwe computersystemen voor de klantenadministratie, waren al ten laste van het resultaat over 2003 gebracht.

Eerder maakte Eneco bekend dat het meer greep op de productie van elektricteit wilde krijgen. In die opzet lijkt het redelijk geslaagd. Het nam van concurrent Nuon een afnamecontract over met een grote gascentrale in de Rijnmond. Daarnaast tekende het een afnamecontract met het Franse Air Liquide voor een centrale in Pernis.