Sloveense pers valt boos over premier Anton Rop heen

De Sloveense media zijn niet blij met het besluit van premier Anton Rop, de Sloveense steun voor de toetreding van Kroatië tot de EU in te trekken, naar aanleiding van een grensincident. Woensdagavond werden twaalf Slovenen – partijactivisten op verkiezingstoernee, onder wie een prominente partijleider – in betwist gebied door de Kroatische politie opgepakt. Het invloedrijke blad Delo kopte ,,Stom, zinloos, ontoereikend en onverantwoordelijk'' boven een artikel waarin het besluit van Rop een ,,politieke manoeuvre'' werd genoemd die in verband werd gebracht met de parlementsverkiezingen op 3 oktober. ,,We hadden meer omzichtigheid verwacht van de premier'', aldus het blad. Rop is ,,in pre-electorale paniek geraakt''. Het blad Vecer concludeerde dat ,,een zekere mate van matiging, in lijn met de criteria van de EU'' beter was geweest.