Shell evacueert personeel

Shell heeft gisteren 235 werknemers van twee productielocaties in Nigeria geëvacueerd. De oliemaatschappij heeft boten en helikopters gebruikt om de werknemers te evacueren. De actie komt na een dreigement van militieleider Abiye op donderdag waarin hij zei dat zijn troepen mogelijk olieinstallaties in de Niger-delta zouden aanvallen als het leger het offensief tegen de rebellen zou doorzetten.

De geëvacueerde werknemers zijn niet direct nodig voor de olie- en gasproductie. Een Shell-woordvoerder wilde tegen deze krant niet zeggen of er Nederlanders bij betrokken zijn. ,,Het gaat er ons om dat alle werknemers veilig zijn.''

De maatregel heeft volgens Shell geen invloed op zijn olie- en gasproductie in Nigeria. De productielocaties, Soku en Ekulama, liggen vlakbij Port Harcourt, de hoofdstad van deelstaat Rivers. Hier vonden vorige maand ook al heftige gevechten plaats tussen het leger en bendes waarbij volgens Amnesty International vijfhonderd burgers omkwamen.

Shell laat de achtergebleven productiemedewerkers voorlopig aan het werk. ,,Vooralsnog kunnen we de productie gaande houden. Mocht de situatie verergeren dan bekijken we die opnieuw'', aldus de woordvoerder tegen persbureau ANP.

Nigeria is de zevende olie-exporteur ter wereld. Ruim de helft van de olieproductie van 2,5 miljoen vaten per dag komt uit de door Shell gedomineerde oostelijke rivierdelta rond Port Harcourt. De meeste milities zijn bendes die zich vrijwel uitsluitend bezighouden met oliediefstal. Ze worden geleid door lokale krijgsheren en genieten de steun van grote ondernemers en hooggeplaatste politie-beambten. Een deel van de opbrengsten wordt voor de aankoop van wapens gebruikt.