Schaatsformatie blijft liever thuis

Reisbureau's zullen niet rijk worden van de nieuwe Nederlandse schaatsformatie, Team Viteau Watercoolers. Coach Sijtje van der Lende maakte gisteren op de Utrechtse Vechtsebanen bekend dat verre trainingskampen grotendeels taboe zijn. ,,Wij blijven gewoon in Heerenveen.''

Het past bij de gecontracteerde, internationaal realtief onbekende rijders Rutger Elsinga, Remmelt Eldering, Carien Kleibeuker en Arnaud Venema. Bovendien past het in de filosofie van sponsor en teamleiding. Van der Lende: ,,Mensen die er altijd op uit zijn worden een beetje van die vreemde type's. Wij trainen twee keer per dag. In de overige tijd kunnen ze iets anders doen; werken, studeren. Dat is veel beter dan dag en nacht slechts met schaatsen bezig zijn.''

Meegaan met het geweld van toppers als TVM of Postcode Loterij doet Van der Lendes ploeg vooralsnog niet. Gezien de samenstelling van de formatie komt het team niet in aanmerking voor een A- of B-licentie voor professionele ploegen. Daarvoor hebben de vastgelegde schaatsers simpelweg te weinig prestaties achter hun naam staan. Ab Krook, technisch man binnen de schaatsbond (KNSB): ,,Het team ziet er organisatorisch goed uit. Maar het zou mooi zijn als ze nog een schaatser van naam contracteren. Dat kunnen ze dat stapje wel maken.''

Van der Lende heeft het niet zo met het licentiesysteem. ,,Het is heel moeilijk `namen' te vinden die vrij zijn. De grote ploegen leggen vaak talenten van Jong Oranje al vast met voorcontracten. Wij kunnen natuurlijk proberen iemand als Andrea Nuyt vragen formeel een jaartje met ons mee te doen. Ze is gestopt, maar gezien haar reputatie goed voor veel licentiepunten. Maar ik vraag me af of dat de manier is.''

Toch is het niet uitgesloten dat zich nog iemand bij de ploeg aansluit, al acht Van der Lende de kans daarop niet groot. Aansprekende schaatsers als Annamarie Thomas en Jan Bos bijvoorbeeld zijn nog vrij. De coach: ,,Maar het is al enige tijd duidelijk dat deze ploeg er komt. Wat dat betreft is er al tijd genoeg geweest om met kandidaten te praten.''

In de zomer trainde Van der Lende met het viertal in Inzell. Straks wordt in de Zuid-Duitse plaats nogmaals een oefenstage gehouden. Van der Lende: ,,Verder blijven we in eigen omgeving. Hoogtestages? Ik ben niet zo overtuigd van de toegevoegde waarde. Zolang de schaatsbanen nog niet omhoog lopen, blijven we daarom gewoon in ons eigen lage land trainen.''