Restauratie van fresco's Michelangelo

Twee grote fresco's van Michelangelo in het Vaticaan krijgen vanaf deze week een grondige opknapbeurt, die naar verwachting vier jaar in beslag zal nemen.

Dat heeft Francesco Buranelli, directeur van de Vaticaanse musea, gisteren bekendgemaakt. De 16de-eeuwse fresco's bevinden zich in de Paolina-kapel. De restauratie van de twee enorme werken, die 6,25 bij 6,61 meter groot zijn kost drie miljoen euro, een bedrag dat onder meer door sponsors bijeen moet worden gebracht.

Michelangelo (1475-1564) maakte de fresco's tussen 1545 en 1550 op verzoek van paus Paulus III. Toen hij ze voltooide was hij 75 jaar oud. De fresco's stellen het martelaarschap van Petrus en de bekering van Paulus voor. Op de eerste voorstelling hangt Petrus ondersteboven aan het kruis onder een dreigende hemel, op de tweede laat een gespierde god vanuit de hemel een lichtstraal neerdalen op Paulus. De restauratoren zullen vuil verwijderen, oude overschilderingen ongedaan maken en waterschade herstellen.

De opknapbeurt van de fresco's maakt deel uit van een algehele restauratie van de kapel, een ontwerp uit 1537 van de Italiaanse architect Antonio da Sangallo de jongere (1485-1546), die veel met Michelangelo samenwerkte. De kapel bevindt zich in de Vaticaanse musea, naast de Sixtijnse kapel, die het beroemde Laatste Oordeel van Michelangelo bevat. De fresco's in de Paolina-kapel zijn veel minder bekend. De ruimte is gesloten voor het publiek en doet dienst als privékapel voor de paus.

Voor de restauratie is een internationaal team van experts samengesteld dat bestaat uit onder meer kunsthistorici, kunstcritici en wetenschappers. Begin juni zijn zij in het Vaticaan bij elkaar gekomen om een eerste opzet te maken voor de restauratie. Het werk zal worden uitgevoerd door de restauratieafdeling en de technische dienst van het Vaticaan.